Λουκία Σαράντη (πρόεδρος ΣΒΕ): Πιο «κυκλική» η βιομηχανία τα επόμενα χρόνια

Λουκία Σαράντη (πρόεδρος ΣΒΕ): Πιο «κυκλική» η βιομηχανία τα επόμενα χρόνια
Πέμπτη, 08/06/2023 - 15:03

«Η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, μπορεί να κάνει πιο «κυκλική» την ελληνική βιομηχανία και να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας.» Αυτό τόνισε η Πρόεδρος του ΣΒΕ κυρία Λουκία Σαράντη κατά τη σημερινή παρέμβασή της στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας FORWARD GREEN που διοργανώνει η ΔΕΘ – HELEXPO (8 έως 10 Ιουνίου 2023).

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις επενδύσεις στον τομέα της «κυκλικής οικονομίας» στην Ελλάδα, η κα Σαράντη ανέδειξε το «κενό» σε επενδύσεις στον τομέα της «κυκλικής οικονομίας» στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι επενδύσεις σε τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο της «κυκλικής οικονομίας» ανέρχονται μόλις στο 0,02% του ΑΕΠ στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,12%. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ακριβώς τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τη βιομηχανία από την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Ακολούθως η κυρία Σαράντη ανέφερε ότι η βιομηχανία έχει αντιληφθεί τις σημαντικές προοπτικές και την ευκαιρία απόκτησης σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος από την υιοθέτηση των αρχών της «κυκλικής οικονομίας». Για τον λόγο αυτό πολλές επιχειρήσεις – κυρίως μεγάλες – έχουν εντάξει σχετικές δράσεις προσαρμογής στην επιχειρηματική τους στρατηγική, ούτως ώστε να γίνουν περισσότερο κυκλικές». Τέτοιες δράσεις είναι: η ανάπτυξη συνεργιών με άλλες επιχειρήσεις, η εκπαίδευση και κατάρτιση προσωπικού, η υιοθέτηση «καλών πρακτικών» από άλλες επιχειρήσεις και η υλοποίηση επενδύσεων σε εξοπλισμό.

Τέλος, η κα Σαράντη πρότεινε την ανάγκη προβολής των ωφελειών για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία από την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με σκοπό την αλλαγή στάσης όλων στα νέα δεδομένα και για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της «κυκλικής» οικονομίας.