Ερώτηση Τζούφη - Φάμελλου: Σοβαρότατο πρόβλημα αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα

Ερώτηση Τζούφη - Φάμελλου: Σοβαρότατο πρόβλημα αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα
Τετάρτη, 04/01/2023 - 13:51

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα:Σοβαρότατο πρόβλημα αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα απύθυναν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και Μερόπη Τζούφη.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση προς τον κ. Σκρέκα:

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αιθαλομίχλη και οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στη ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στο σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης:

«οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν το διάστημα 23 έως 26 Δεκεμβρίου -σε μέση ημερήσια τιμή- τα 100μg/m3, ενώ για 6 συνεχείς ημέρες καταγράφονται μέσες ημερήσιες τιμές πάνω από το επιτρεπτό όριο (50μg/m3) με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες».

Οι συγκεκριμένες συνθήκες απειλούν τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή φτώχεια που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ και αναγκάζονται να καταφύγουν στην υπερβολική χρήση τζακιών και καύσης ξύλων για να θερμανθούν. Το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες πόλεις της χώρας, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και επιδεινώνεται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για την αποτροπή του χρειάζονται άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και όχι συστάσεις, αποσπασματικές πολιτικές και προεκλογικά «κουπόνια».

Δεδομένου ότι η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και πως η ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται στα υψηλότερα της επίπεδα με ευθύνη της κυβέρνησης, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων;

Σχεδιάζει να λάβει δραστικά και άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, η οποία εντείνει το πρόβλημα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης