Τα ΗΑΕ στοχεύουν σε επενδύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη

Τα ΗΑΕ στοχεύουν σε επενδύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη
Δευτέρα, 01/04/2024 - 14:42

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, προσεγγίζοντας διάφορα ευρωπαϊκά έθνη για να εκτιμήσουν τη δεκτικότητά τους σε μια συνεργασία, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα στο Reuters πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο η κρατική τους εταιρεία Emirates Nuclear Energy Company (ENEC) να επενδύσει σε ευρωπαϊκά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και της Βρετανίας, για να γίνει μειοψηφικός ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η ENEC φιλοδοξεί να επεκτείνει τον τομέα των δραστηριοτήτων της, να γίνει μια διεθνής εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που θα κατέχει μειοψηφικά μερίδια σε άλλες χώρες. Οι φιλοδοξίες της δεν σταματούν να θέλουν να διαχειρίζονται ή να λειτουργούν αυτές τις συμμετοχές, καταλήγοντας μόνο σε μειοψηφική ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή θα βοηθούσε την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα να διαφοροποιήσει την οικονομία της από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ENEC βρίσκεται σε συζητήσεις για μια τέτοια επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν οι πηγές. Για τη Βρετανία, μια επένδυση θα μπορούσε να σημαίνει ανακούφιση για το τεράστιο πυρηνικό έργο Sizewell C, για το οποίο λέει ότι έχει συγκεντρώσει επιτυχώς επενδύσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής, σε μια προσπάθεια να το ολοκληρώσει.

Στο πλαίσιο των «διεθνών σχεδίων ανάπτυξης και επενδύσεων, η ENEC συνεργάζεται με πλήθος εταίρων για να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας τόσο σε νέα πολιτικά πυρηνικά έργα όσο και σε πολιτικές πυρηνικές τεχνολογίες και συναφείς τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως το καθαρό υδρογόνο», δήλωσε η ENEC στο Reuters.

Ενώ αρκετά ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να επεκτείνουν το αποτύπωμα της πυρηνικής τους ενέργειας για να τα βοηθήσουν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους για καθαρή μηδενική κατανάλωση, άλλα διχάζονται σχετικά με το αν η πυρηνική ενέργεια πρέπει να ταξινομηθεί ως καθόλα πράσινη ενέργεια.

Ενώ η Βρετανία φαίνεται να χρειάζεται επενδυτές για το Sizewell C, οι επενδυτές από τα ΗΑΕ έχουν βρεθεί σε δυσμένεια, με την κυβέρνηση της Βρετανίας να μπλοκάρει μια επένδυση των ΗΑΕ για την εξαγορά της The Telegraph και να δείχνει ανησυχία για μια επένδυση εταιρείας τηλεπικοινωνιών των ΗΑΕ, λέγοντας ότι εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 01/04/2024 - 15:07