Κύπρος: Το 2026 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου

Κύπρος: Το 2026 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου
Unsplash
Τετάρτη, 14/02/2024 - 17:36

Για το 2026 ετοιμάζεται να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας στο Reuters.

Η Κύπρος ανακοίνωσε την πρώτη ανακάλυψη υποθαλάσσιου φυσικού αερίου το 2011, αλλά μια από τις νεότερες ανακαλύψεις έγιναν το 2022 από την κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της γαλλικής TotalEnergies.

Αυτή είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί πρώτα, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

«Η προσδοκία μας, με την επιφύλαξη του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που θα προτείνει σύντομα η Eni, είναι να ξεκινήσει η παραγωγή το 2026 ή αρχές του 2027», είπε ο Παπαναστασίου.

Η Eni δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα μέσω email.

Το κοίτασμα, γνωστό ως Cronos, εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 2,5 τρισ. κυβικά πόδια (tcf) αερίου. Όταν αρχίσει η παραγωγή, το αέριο αυτό πιθανότατα να διοχετευθεί στις εγκαταστάσεις Zohr της Eni στην Αίγυπτο, περίπου 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) μακριά.

«Έχουμε μια ανακάλυψη εκεί που μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα», είπε ο Παπαναστασίου.

Από το 2007, η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες έρευνας για τα περισσότερα από τα 13 υπεράκτια μπλοκ γύρω από τα νότια της νήσου. Βρήκε φυσικό αέριο σε πέντε σημεία σε τρία μπλοκ.

Οι ενεργειακές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν «ένα ή δύο» μπλοκ που δεν έχουν αδειοδοτηθεί και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ο Παπαναστασίου. Είναι πιθανό να μην χρειαστεί κάποιος γύρος αδειοδότησης για τα νέα μπλοκ, εάν υπάρχουν καλοί λόγοι, όπως το ό,τι είναι σε μια γεωλογικά ομοιογενή, συνεχή περιοχή, είπε.