Greenpeace και WWF στο πλευρό του δημάρχου του Piombino για το νέο FSRU στο ιταλικό λιμάνι

Greenpeace και WWF στο πλευρό του δημάρχου του Piombino για το νέο FSRU στο ιταλικό λιμάνι
Πέμπτη, 09/02/2023 - 13:21

Η Greenpeace και η WWF βρίσκονται στην ιταλική πόλη Piombino, προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση FSRU στο λιμάνι της πόλης. Το έργο έχει ήδη εγκριθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι επιβλαβές για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα τοπικά συμφέροντα υδατοκαλλιέργειας.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Snam θέλει να εγκαταστήσει ένα FSRU στο δυτικό ιταλικό λιμάνι Piombino από τον Απρίλιο, και προχωρά με τις εργασίες εγκατάστασης. Το έργο είναι επείγον για την ιταλική κυβέρνηση λόγω της ανάγκης να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το Reuteres, η Ιταλία θέλει να προμηθευτεί πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από άλλους προμηθευτές, κυρίως από την Αφρική, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, πριν από τον επόμενο χειμώνα. Οι υπάρχοντες τερματικοί σταθμοί της Ιταλίας δεν έχουν τόση επιπλέον χωρητικότητα, αλλά το έργο Piombino από μόνο του θα μπορούσε να χειριστεί πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο δήμαρχος του Piombino, Francesco Ferrari, αντιτίθεται στο έργο FSRU και υπέβαλε προσφυγή στο δικαστήριο για να το μπλοκάρει πέρυσι. Η αγωγή ζητούσε διαταγή για διακοπή των εργασιών εν αναμονή περαιτέρω μελέτης, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον.

«Γνωρίζουμε την ενεργειακή έκτακτη ανάγκη και ότι τα νέα μέτρα προμήθειας φυσικού αερίου είναι προς το εθνικό συμφέρον, αλλά αυτό δεν μπορεί να αγνοήσει τις εγγυήσεις ασφάλειας για την κοινότητα στο Piombino», δήλωσε ο Ferrari εκείνη την εποχή.

Το WWF και η Greenpeace προσχώρησαν σε μήνυση ως υποστηρικτικά μέρη, ζητώντας μια πιο ενδελεχή αναθεώρηση του αντίκτυπου του έργου.

«Υπήρχε έλλειψη εκτίμησης κινδύνου για το περιβάλλον (ξεκινώντας από την [εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων]) και για τους ανθρώπους, κυρίως σε μια ολόκληρη φάση της ζωής του έργου . . . που είναι σίγουρα ανησυχητικό. Πολύ λίγη προσοχή δόθηκε επίσης στη μελέτη των εκπομπών και των ρύπων», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο πρόεδρος του WWF Ιταλίας Λουτσιάνο Ντι Τίζιο και ο Πρόεδρος της Greenpeace Ιταλίας Ιβάν Νοβέλι.

Επιπλέον, η ιταλική συνδικαλιστική ένωση USB κατέθεσε ποινική μήνυση στην εισαγγελία του Λιβόρνο, κατηγορώντας τον Snam για «περιβαλλοντικά εγκλήματα» σε σχέση με το έργο FSRU. Η ένωση έχει αντιταχθεί στην αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου (LNG) σε τιμή «τετραπλάσια από αυτή της Ρωσίας» και έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για αναπτυξιακά έργα στο Piombino τα οποία θεωρεί απαράδεκτα, όπως το FSRU και μια νέα χωματερή στο Ischia di Crociano.