Σλοβακία: Αύξηση 15% σε φυσικό αέριο και θερμότητα –Σταθερή η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα για το 2023

Σλοβακία: Αύξηση 15% σε φυσικό αέριο και θερμότητα –Σταθερή η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα για το 2023
Παρασκευή, 02/12/2022 - 11:15

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σλοβακίας οι τιμές της θερμότητας και του φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά περίπου 15%, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αλλάξουν καθόλου.

Το ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιεί το κάθε νοικοκυριό για θέρμανση. Η σημαντικότερη αύξηση αναμένεται στα νοικοκυριά που θερμαίνουν και τον αέρα και το νερό με φυσικό αέριο – περίπου 19 ευρώ το μήνα. Όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για θέρμανση θα πληρώσουν τα ίδια με φέτος. Οι άλλοι συνδυασμοί είναι μεταξύ αυτών των δύο.

Ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ (OĽaNO) δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν κατά 380%, του φυσικού αερίου κατά 225% και της θέρμανσης κατά 80%. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρωθυπουργό, τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 3.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό.

Να σημειωθεί ότι συνήθως οι τιμές ενέργειας της χώρας, για τα νοικοκυριά καθορίζονται συνήθως από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τις Βιομηχανίες Δικτύου (ÚRSO), ωστόσο, οι τιμές για το επόμενο έτος αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας χάρη στο λεγόμενο «ινστιτούτο ρύθμισης της κρίσης».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του euractiv.gr, η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της ρυθμιζόμενης τιμής θα καταβληθεί στους προμηθευτές από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα λάβει 1,7 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Τα χρήματα αυτά προορίζονται μόνο για τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Ο μεγαλύτερος σλοβακικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας Slovenské elektrárne a.s. συμφώνησε να προμηθεύει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην φορολογήσει περαιτέρω τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία καθόρισε τον Οκτώβριο τις τιμές ενέργειας για τις επιχειρήσεις για το επόμενο έτος. Οι τιμές θα περιοριστούν στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια και στα 99 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο.