Πράσινο τιμολόγιο: Οι τιμές ΔΕΗ, Elpedison, Ζενίθ, Volton και Φυσικό Αέριο

Πράσινο τιμολόγιο: Οι τιμές ΔΕΗ, Elpedison, Ζενίθ, Volton και Φυσικό Αέριο
Τρίτη, 02/01/2024 - 06:20

Τις τελευταίες ώρες έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες, οι οποίοι βέβαια έχουν αρκετό διάστημα να συγκρίνουν τις τιμές στο πράσινο τιμολόγιο.

Με τιμές πιο κοντά σε εκείνες που βλέπαμε πριν δύο χρόνια, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης ξεκίνησε η εφαρμογή των πράσινων τιμολογίων. Είναι αρκετά νωρίς να πει κάποιος αν θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση που έχει διατυπωθεί εδώ και αρκετό καιρό πως η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών θα μεταπέσει στο ειδικό τιμολόγιο. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι τιμές στη χονδρική οι οποίες καταγράφουν μεγάλη πτώση. Τις τελευταίες ώρες έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες, οι οποίοι βέβαια έχουν αρκετό διάστημα να συγκρίνουν τις τιμές.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στον ΣΚΑΙ αναφερόμενος στις κατηγορίες των τιμολογίων, σημείωσε πως στο «πράσινο» η τιμή θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου, που ήταν σε ισχύ οι οριζόντιες επιδοτήσεις. «Το πράσινο είναι ένα τιμολόγιο στο οποίο μεταπίπτουν, αυτομάτως, όλοι οι καταναλωτές, αν δεν κάνουν κάποια επιλογή. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα εξελιχθεί το πράσινο με τιμές ακόμα και κάτω από 14 σεντς η κιλοβατώρα για τον Ιανουάριο από κάποιους παρόχους», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως «και τα μπλε τιμολόγια είναι πολύ ανταγωνιστικά, ακόμη και κάτω από 15 σεντς από έναν πάροχο».

Οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πράσινο τιμολόγιο με τελική χρέωση στα 13,6 λεπτά ανα κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και για τις παραπάνω στα 14,5 λεπτά. Η Elpedison στα 17,06 λεπτά, η Volton στα 14,2 λεπτά. Η Φυσικό Αέριο στα 14,26 λεπτά. Η Ζενίθ στα 16,9 λεπτά. Τα τιμολόγια έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των παρόχων και θα αναρτηθούν και από την ΡΑΑΕΥ.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αντίρρηση οι πολίτες σε περίπτωση που δεν θέλουν να υπαχθούν στα πράσινο τιμολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί πως για στο ειδικό τιμολόγιο, η Τελική Τιμή Προμήθειας ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, και προκύπτει από το άθροισμα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και του Μηχανισμού Διακύμανσης. Η Βασική Τιμή Προμήθειας ορίζεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το Ειδικό Τιμολόγιο δύναται να εμπεριέχει και Πάγια Χρέωση Προμήθειας, ίση με πέντε ευρώ ανά μήνα, κατά μέγιστο, καθώς και εκπτώσεις, εφόσον αυτές δεν συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς. Η Βασική Τιμή Προμήθειας παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες. Η Πάγια Χρέωση Προμήθειας και οι εκπτώσεις δύνανται να τροποποιούνται κάθε μήνα κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των Προμηθευτών και ενημέρωσης με τον πρώτο Λογαριασμό Κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση.