ΡΑΕ: Στην Κομισιόν για τροπολογία του ΥΠΕΝ – Στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά ηλεκτρισμού

ΡΑΕ: Στην Κομισιόν για τροπολογία του ΥΠΕΝ – Στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά ηλεκτρισμού
Eurokinissi
Δευτέρα, 27/06/2022 - 17:46

Ερώτημα προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά πόσο θίγεται η ανεξαρτησία της Αρχής από την κατάργηση αποφάσεων της ετοιμάζεται να καταθέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας.

Το θέμα ανέκυψε μετά την απόφαση του ΥΠΕΝ να καταργήσει, μέσω τροπολογίας την αρμοδιότητα της ΡΑΕ για την πιστοποίηση των Ανεξάρτητων Διαχειριστών Διανομής Φυσικού Αερίου και να στραφεί σε ένα άλλο μοντέλο διαχωρισμού, το οποίο, ωστόσο, δεν καλύπτεται από νομικό πλαίσιο.

«Δεν γνωρίζω αν συνηθίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να καταργούνται αποφάσεις της ΡΑΕ», τόνισε ο κ. Δαγούμας.

Σημειώνεται πως η η Ελλάδα έχει επιλέξει και έχει νομοθετήσει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των Διαχειριστών της Διανομής αερίου και όχι τον νομικό ή λειτουργικό που φαίνεται τώρα να επιλέγει η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ. Με άλλα λόγια, η παρέμβαση του υπουργείου γίνεται σε νομικό κενό και επιπρόσθετα πλήττει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

Ήδη, έχουν δημοσιευτεί οι πιστοποιήσεις της ΡΑΕ για δύο από τις ΕΔΑ της ΔΕΠΑ Υποδομών και άμεσα ακολουθεί και η τρίτη. Παράλληλα, η Αρχή έχει εκδώσει πιστοποίηση και για την εταιρία Hengas, η οποία πλέον ακυρώνεται μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ, που περιλαμβάνει την τροπολογία του ΥΠΕΝ.

«Εμείς εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και όσα καθορίζει ο Ν.4001/2011», υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας. «Βεβαίως, η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής στα κράτη-μέλη να επιλέξουν το μοντέλο του διαχωρισμού που επιθυμούν, αρκεί να ισχύει το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο. Στη χώρα μας με τον Ν.4001 ισχύει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και η πιστοποίηση των Διαχειριστών. Άλλο πλαίσιο δεν υφίσταται».

Ο κ. Δαγούμας αποκάλυψε ότι η Italgas δεν έχει υποβάλει στη ΡΑΕ σχέδιο για το πώς προτίθεται να λειτουργήσει τον όμιλο της ΔΕΠΑ Υποδομών, παρότι της ζητήθηκε.

«Η χώρα θα πρέπει να εμπιστεύεται και να στηρίζει τον ανεξάρτητο Ρυθμιστή. Η Ολομέλεια και η διοίκηση του έχουν όλα τα εχέγγυα να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον, επομένως η χώρα πρέπει να εκτιμά ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνει ο ανεξάρτητος Ρυθμιστής. Αν θέλει η πολιτική ηγεσία να κάνει κάτι θα πρέπει να το κάνει σωστά, με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ. Η πολιτική ηγεσία που σέβεται το ρόλο της, ως δυτική χώρα, ως ευρωπαϊκή χώρα, οφείλει να στηρίξει τις ανεξάρτητες αρχές» σημείωσε ακόμη.

Προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επίσης ο κ. Δαγούμας ανέφερε πως η ΡΑΕ έχει καταθέσει ήδη στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού γιαα για την αγορά ηλεκτρισμούμε το ερώτημα της ενδεχόμενης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο πλαίσιο αυτό έχουν κοινοποιηθεί προς αξιολόγηση ζητήματα τιμολόγησης καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα τάσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΠΑΝΤ θα κληθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εάν υπάρχει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή εναρμονισμένες πρακτικές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι καθετοποιημένες εταιρίες του κλάδου είναι σε θέση να έχουν δεσπόζουσα θέση.

Αναφερόμενος στην εποπτεία της αγοράς και στις δράσεις στη λιανική για την ενδυνάμωση και προστασία των καταναλωτών, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις ύψους 3,5 εκατ. ευρώ σε 5 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε διαχειριστές για το 2020 ενώ έχουν κληθεί σε ακρόαση ακόμη 12 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2021.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/06/2022 - 13:04