Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνει ο Κασσελάκης- Πότε θα αποχωρήσει η Αχτσιόγλου- Υπάρχει χώρος για νέο κόμμα;

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνει ο Κασσελάκης- Πότε θα αποχωρήσει η Αχτσιόγλου- Υπάρχει χώρος για νέο κόμμα;
Δευτέρα, 13/11/2023 - 06:19

Γιατί η εσωστρέφεια θα συνεχιστεί- Δοκιμασία το Συνέδριο- Ποια ονόματα συζητούνται για αρχηγοί σε ένα ευρύτερο κόμμα; Σταθμός οι ευρωεκλογές.

Η επόμενη μέρα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί ήδη την Κουμουνδούρου, αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ: Παρότι -με θεαματικό τρόπο- ο Στέφανος Κασσελάκης δεσμεύτηκε "εσωστρέφεια" τέλος, είναι φανερό πως η εσωκομματική αντιπαράθεση τώρα ξεκινά! Μάλιστα θα κορυφώνεται εάν τα γκάλοπ δείχνουν πτώση του κόμματος (στόχος της ηγεσίας είναι με το "ξεκαθάρισμα" να τονωθεί η δημοτικότητα της ηγεσίας, πλην όμως τα αποτελέσματα μπορεί να λειτουργήσουν αντίθετα) ή εφόσον κορυφώνονται οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές θέσεις της Κουμουνδούρου. Επιπλέον, όσο κυριαρχεί η θεωρία του "άρρωστου κόμματος" και του "εσωτερικού εχθρού" και άλλα στελέχη θα σπρώχνονται στην πόρτα της εξόδου.

ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΤΑΣΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ; Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται το πιθανότερο σενάριο -και, μάλιστα, όχι μετά τις ευρωεκλογές, αλλά με ορόσημο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτό γίνει αρχές τον Φεβρουάριο, όπως έχει αποφασιστεί. Το Σαββατοκύριακο, μάλιστα, η τάση Αχτσιόγλου έχει προγραμματίσει πανελλαδική συνδιάσκεψη των μελών της, προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Στην ίδια κατεύθυνση και η τάση Τεμπονέρα θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον έως το Συνέδριο.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΟΜΠΡΕΛΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ; Όχι. Μόνη της η Ομπρέλα δεν μπορεί να φτιάξει κόμμα που θα διεκδικήσει ελπιδοφόρο ποσοστό, γι αυτό και αναμένει τις εξελίξεις, ευελπιστώντας τόσο σε έξοδο της τάσης Αχτσιόγλου, όσο και σε πρόσωπα που σήμερα δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βρίσκονται εκτός των κομμάτων.

Η ΤΑΣΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ: Οι δυο τους και πάλι δεν αρκούν για ένα κόμμα με ελπιδοφόρα ποσοστά. Γι αυτό και θα εργαστεί στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και προσώπων που δεν αυτοτοποθετούνται στην αριστερά, αλλά στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ; Πολλοί θα ήθελαν τον Αλέξη Χαρίτση ή τον Διονύση Τεμπονέρα, άλλοι θα ήθελαν ένα νέο πρόσωπο όπως ο καθηγητής Αντώνης Τζανακόπουλος (αδερφός του πρώην υπουργού) και άλλοι ένα ευρύτερο πρόσωπο: Τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ή κάποιον με τα δικά του χαρακτηριστικά. Πόσο εύκολο είναι ουδείς γνωρίζει, αλλά εύκολο δεν μοιάζει!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; Όχι πριν ο νέος πρόεδρός του ηττηθεί σε κάλπες. Αν, πχ, ο ΣΥΡΙΖΑ βγει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει με την ίδια ηγεσία- τουλάχιστον αν δεν θέλει να ρίξει από τώρα λευκή πετσέτα ως κόμμα που ευελπιστεί να κυβερνήσει.

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; Μιλούμε για την "τάση" Γεροβασίλη, Φλαμπουράρη, Ραγκούση, Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου κοκ- που εκ των πραγμάτων παίρνουν υπόψη τους και τι θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν σχεδιάζουν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα όμως στην πορεία θα περάσουν δύσκολες στιγμές.