ΣΥΡΙΖΑ: Ο εφιάλτης των δημοσκοπήσεων και των ευρωεκλογών- Οι επιπτώσεις από την (πρώτη) διάσπαση στην "εποχή Κασσελάκη"!

ΣΥΡΙΖΑ: Ο εφιάλτης των δημοσκοπήσεων και των ευρωεκλογών- Οι επιπτώσεις από την (πρώτη) διάσπαση στην "εποχή Κασσελάκη"!
Δευτέρα, 13/11/2023 - 06:22

Το ...τζακ ποτ του Μαξίμου, η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ και η άνοδος του ΚΚΕ-Το ορόσημο των ευρωεκλογών και το ενδεχόμενο νέου κόμματος

Το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου και πολύ περισσότερο οι δημοσκοπήσεις στο τέλος της χρονιάς, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τρομάζουν όλες τις πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκαν μετά τη χθεσινή αποχώρηση της "Ομπρέλας".

Το ενδεχόμενο για πρώτη φορά μετά το 2012 το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα, είναι -σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των προηγούμενων δημοσκοπήσεων- είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Αν οι εκτιμήσεις των πολιτικών επιστημόνων επιβεβαιωθούν θα είναι για πρώτη φορά μετά το 2012 που το ΠΑΣΟΚ θα περνάει τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε δημοσκοπήσεις, και ασφαλώς θα είναι κάτι που θα δίνει τον τόνο ενόψει των ευρωεκλογών και των νέων συσχετισμών που θα προκύψουν από αυτές τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 το ΚΚΕ ενδέχεται να σημειώσει -σύμφωνα πάντα με τη δυναμική του, όπως προκύπτει από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και τις δημοσκοπήσεις μετά από αυτές- διψήφιο ποσοστό και να απειλεί να κατακτήσει με αξιώσεις την τρίτη θέση.

Το μέγαρο Μαξίμου τρίβει με ικανοποίηση και χαρά τα χέρια του για τις εξελίξεις, καθώς βλέπει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να ανακάμψει ως κόμμα εξουσίας, αλλά ενδεχομένως η κρίση που περνάει με βασική ευθύνη της ηγεσίας του να απειλήσει την ίδια του την ύπαρξη. Και αυτό, γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί μεν να αναδειχθεί στις δημοσκοπήσεις και, πιθανότατα και στις ευρωεκλογές δεύτερο κόμμα, όμως είναι σαφές πως με ποσοστά που δεν ξεπερνούν (ή, έστω, δεν προσεγγίζουν) το 20%, δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή απειλή προς τη ΝΔ, τουλάχιστον για επικράτηση στις επόμενες εκλογές!

Την ίδια στιγμή, το ίδιο φοβάται τις επόμενες μετρήσεις και η "Ομπρέλα" που αποχώρησε από την Κουμουνδούρου, παρότι δεν προτίθεται το αμέσως επόμενο διάστημα να κάνει κόμμα, αναμένοντας ευρύτερες αναδιατάξεις στο χώρο της αριστεράς. Η "Ομπρέλα", άλλωστε, πέραν της επίθεσης από την Κουμουνδούρου, αναμένεται να δεχτεί και την επίθεση του Περισσού, που δεν θέλει στο χώρο της αριστεράς, ...συγκατοίκους!

Σε περίπτωση, άλλωστε, που στις προσεχείς ευρωεκλογές δεν προκύψει κόμμα με δυναμική διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι εξελίξεις στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης αναμένονται ραγδαίες, με την ιταλοποίηση του χώρου να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.