Πέντε ερωτήσεις - απαντήσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Πέντε ερωτήσεις - απαντήσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Τρίτη, 04/10/2022 - 12:18

Η συμφωνία ορίζει ως ΑΟΖ της Λιβύης εκείνη που οριοθέτησαν Άγκυρα και Τρίπολη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το 2019-Αιφνιδιάστηκε για δεύτερη φορά η Αθήνα.

Η αλήθεια είναι πως το περιεχόμενο του πρόσθετου μνημονίου για έρευνες και γεωτρήσεις που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δεν το γνωρίζουμε επακριβώς, τα βασικά συμπεράσματα όμως μπορούμε να τα βγάλουμε:

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: ΤΙ ΝΕΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συμφωνία ορίζει ως ΑΟΖ της Λιβύης εκείνη που οριοθέτησαν Άγκυρα και Τρίπολη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το 2019. Η Τουρκία δύναται πλέον (έστω και με ψευδεπίγραφα επιχειρήματα) να επιχειρήσει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Μέχρι τώρα έκανε έρευνες μέχρι τη Ρόδο (περίπτωση Όρουτς Ρέις) τώρα διεκδικεί να να πραγματποιεί έρευνες σε περιοχές όπως η Κάσος, η Κάρπαθος, νοτίως της Κρήτης κοκ). Μιλάμε δηλαδή για πολύ επικίνδυνη κίνηση.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕ Η ΑΘΗΝΑ:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απολύτως! Μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου το 2019, με εξαίρεση τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβάθμισε το θέμα ή, ακόμα σωστότερα, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει στρατηγική αντιμετώπισής του σε διεθνές περίοδο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η Αθήνα είχε πληροφορίες για τη νέα κίνηση της Άγκυρας από τα τέλη του χειμώνα, ενώ δεν έλαβε καμία αξιόπιστη πρωτοβουλία προκειμένου να αποτρέψει την εξέλιξη!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιμένουμε και ορθά πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είναι παράνομο και ανυπόστατο, όπως τόχε χαρακτηρίσει και η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ. Για τον υπόλοιπο κόσμο, όμως, δεν είναι. Η μάχη θα δοθεί από τη χώρα και για τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη Λιβύης.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολιτικά και νομικά η απόφασή του θα αξιοποιηθεί από την Ελλάδα, δύσκολα όμως θα μπορέσει να αποτρέψει την εφαρμογή της. Όπως ακριβώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει και το μνημόνιο του 2019, παρότι επίσης το είχε χαρακτηρίσει παράνομο.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιθανόν και στις 7 Οκτωβρίου, όταν λήγει η NAVTEX για το νέο της γεωτρύπανο. Πολλά, όμως, θα εξαρτηθούν από τη συνολικότερη διαπραγμάτευση μεταξύ του Ερντογάν και της Ουάσιγκτον, όπως φάνηκε και από τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ Σάλιβαν και Καλίν το απόγευμα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη. Το θέμα, ούτως ή άλλως, θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα, οπότε η στήλη θα επανέλθει.