Θα αξιοποιηθεί η Μεσοχώρα

Θα αξιοποιηθεί η Μεσοχώρα
Τρίτη, 10/09/2019 - 12:35

Υπέρ της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, ένα έργο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το 2001 και παραμένει αναξιοποίητο τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προωθηθεί ακόμη και το συνοδό έργο της Συκιάς δηλαδή η δεύτερη μονάδα στη ροή του νερού όμως ξεκαθάρισε ότι «αυτό που προέχει είναι να αξιοποιηθεί η Μεσοχώρα για την οποία η ΔΕΗ έχει διαθέσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ».

«Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα ή ενδεχομένως και η Συκιά».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σταθμός της Μεσοχώρας ισχύος 160 MW, παρά το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του μαζί με το φράγμα που τον συνοδεύει ήδη από το 2001, παραμένει ανενεργός, λόγω της κατ΄αρχήν ένταξης του στο σύστημα των έργων της εκτροπής του Αχελώου τα οποία όπως είναι γνωστό πάγωσαν μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει δαπανήσει για το έργο 530 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και υπολογίζεται ότι οι απώλειες από τη μη λειτουργία του ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μετά από πολλές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2001 και μετά οι οποίες προσέκρουαν στις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, η αποσύνδεση του έργου από το συνολικό σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου που είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας επετεύχθη επί υπουργίας στο ΥΠΕΝ του Γιάννη Μανιάτη.

Ακολούθησε τον Αύγουστο του 2017 η υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος της απόφασης έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της Μεσοχώρας και μάλιστα ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης είχε μιλήσει για ολοκλήρωση του εργοστασίου και έναρξη της λειτουργίας του το 2019.

Έκτοτε το θέμα ξεχάστηκε από τη ΔΕΗ αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο του 2018 ο τότε ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση για την πρόοδο των έργων και των απαλλοτριώσεων στη Μεσοχώρα ώστε να ξεκινήσει η πλήρωση του φράγματος είχε δηλώσει ότι η διαδικασία προχωράει βήμα – βήμα και ότι εκκρεμούν αρκετά βήματα, όπως η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των προσδιορισμένων εκτάσεων και η ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν διακοπεί ή έχουν καταστεί αναγκαίες.