Τα έργα που απογειώνουν το χαρτοφυλάκιο της Mytilineos στις ΑΠΕ

Τα έργα που απογειώνουν το χαρτοφυλάκιο της Mytilineos στις ΑΠΕ
Τετάρτη, 03/01/2024 - 06:44

Οι δραστηριότητες της Mytilineos συνεχίζονται ταυτόχρονα σε Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ρουμάνια και Χιλή.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ τη στρατηγική επενδύσεων της Mytilineos που θα επιταχύνει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο στην οποία η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει μέχρι το 2027 ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες που θα προσθέσει περί τα 2,6GW παραγωγικής δυναμικότητας.

Οι δραστηριότητες της Mytilineos συνεχίζονται ταυτόχρονα σε Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ρουμάνια και Χιλή. Ειδικότερα στην Αγγλία ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου αδειοδοτημένου φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 373MW, το οποίο βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Επίσης, η Westbridge Renewable Energy Corporation ανακοίνωσε ότι έκλεισε η πώληση του φωτοβολταϊκού έργου στο Vulcan County, στην Αλμπέρτα του Καναδά, χωρητικότητας έως 230 MWac σε θυγατρική της Mytilineos, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δυο πλευρών, καθώς ελήφθησαν οι σχετικές εγκρίσεις. Την προηγούμενη χρονιά, εγκαινίασε στη Χιλή το φωτοβολταϊκό πάρκο Willka, το πρώτο ιδιόκτητο έργο ηλιακής ενέργειας της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Το έργο θα συνεισφέρει 109,2 MWp καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες 105.000 νοικοκυριών το χρόνο. Συνολικά, κατασκευάζει πάνω από 1,4GW φωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Την προηγούμενη χρονιά η εταιρία ολοκλήρωσε την πώληση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία, συνολικής ισχύος 211MW, τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία μέσα στα επόμενα 2 έτη. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η πώληση ενός ακόμη Φωτοβολταϊκόυ πάρκου στη Νότια Ισπανία, συνολικής ισχύος 56MW. Επιπλέον, διατηρεί ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα μόχλευσης και εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ (ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα).

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης φωτοβολταϊκών έργων (180MW) έργων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 1,5GW, ενώ εντός του έτους θα πάρει σειρά το δεύτερο σκέλος δυναμικότητας ~740 MW. Επιπλέον, σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης βρίσκονται έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα και Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης 1,3 GW.