Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της εντός και εκτός συνόρων- Συμφωνία με τη Mytilineos για φωτοβολταϊκά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της εντός και εκτός συνόρων- Συμφωνία με τη Mytilineos για φωτοβολταϊκά
Σάββατο, 24/12/2022 - 07:15

Με βήματα εντός και εκτός συνόρων η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς προς την υλοποίηση του στόχου που η ίδια έχει θέσει, να καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στη χώρα.

Μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση ότι η ΔΕΗΑΝ παίρνει χαρτοφυλάκιο 46 MW από διαγωνισμό της Πειραιώς ήρθε το νέο deal αυτή τη φορά με τη Mytilineos για την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία που θα κατασκευαστούν από την τελευταία και θα τεθούν σε λειτουργία το 2024.

Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας. Η καινοτόμος δραστηριότητα της εταιρείας έγκειται στην δραστηριοποίησή της και στις πέντε μορφές ΑΠΕ και στην υλοποίηση ενός στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού, μέσα από την ανακατασκευή υφιστάμενων έργων ΑΠΕ και την κατασκευή νέων έργων που συμπεριλαμβάνουν σταθμούς γεωθερμίας και βιομάζας, αλλά κυρίως μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, συντελώντας στην μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου της.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΗΑΝ με τη Mytilineos αφορά στην ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περιπου 210 MW.
Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή. Τα εν λόγω έργα βρίσκονται στη νότια περιοχή της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Kinisis, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 (Ready to Build) ισχύος 130 MW. Τα υπόλοιπα 80MW θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το 1ο τρίμηνο του 2023.

Η συμφωνία υπόκειται σε περαιτέρω ελέγχους και εγκρίσεις σύμφωνα με τα καταστατικά των εταιρειών. Ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της επέκτασης του ομίλου στην περιοχή των Βαλκανίων και στοχεύει στην εδραίωση της παρουσίας μας στη Ρουμανία όταν ολοκληρωθεί. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση». Ο κ. Νίκος Παπαπέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής M Renewables της MYTILINEOS δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτή τη νέα συναλλαγή στη Ρουμανία, μια χώρα με στρατηγικό ρόλο για τη MYTILINEOS. Η σύναψη αυτής της στρατηγικής συμφωνίας με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες διευρύνει περαιτέρω την παρουσία μας στη Ρουμανία. Άλλωστε, η MYTILINEOS είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στην ηλιακή ενέργεια στη Ρουμανία και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή.»

Την ίδια ώρα σττο πλαίσιο διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners, ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Συγκεκριμένα, υπεγράφη η συμφωνία πώλησης (SPA) των μετοχών εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44 MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 MW. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.