Τι προβλέπει η Τροπολογία του ΥΠΕΝ για την Πιλοτική εφαρμογή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Τι προβλέπει η Τροπολογία του ΥΠΕΝ για την Πιλοτική εφαρμογή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Πέμπτη, 28/07/2022 - 12:34

Τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο νόμου «Διατάξεις για απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

1. Η θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης, ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, για Έργα ΥΑΠ μέχρι συνολικής ισχύος εξακοσίων (500) MW.

2. Για τα έργα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) του παρόντος άρθρου:

α) η απόσταση μεταξύ ανεμογεννητριών του ίδιου έργου ΥΑΠ που χωροθετούνται εντός μιας Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από «4D»,

β) η απόσταση των ανεμογεννητριών του ίδιου έργου ΥΑΠ από τα όρια της οικείας Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από «3,5*D», στο κοινό σύνορα όμορων Περιοχών. Εγκατάστασης ΥΑΠ, όπου για τους σκοπούς του παρόντος ως «D θεωρείται η μεγαλύτερη διάμετρος των γειτονικών ανεμογεννητριών. Η εν λόγω απόσταση δύναται να είναι μικρότερη από «3,5*D» με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων των ΥΑΠ που αναπτύσσουν έργα εντός των εν λόγω όμορων περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ,

Ειδικά σε περιπτώσεις αιτημάτων τροποποίησης Αδειών Παραγωγής ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, καθώς και για περιπτώσεις υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Αδειών Παραγωγής, επιτρέπεται παρέκκλιση από τον κανόνα της περ. α), εφόσον η μεγαλύτερη απόσταση υπαγορεύεται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της έκδοσης της άδειας εγκατάστασης του έργου.

3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, το τμήμα της περιοχής ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ της παρ. 1, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ, οριοθετείται ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και ορίζονται οι όροι ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, σύμφωνα με τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του άρθρου 72. Με τα προεδρικό διάταγμα του πρώτου εδαφίου ορίζονται επίσης, μετά από εισήγηση του Φορέα ΥΑΠ, η κατανομή των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, και η μέγιστη ισχύς Έργων ΥΑΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε μία από αυτές, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των διακοσίων (200) MW.

4. Οι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών Παραγωγής ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων για έργα ΥΑΠ και ότι κάτοχοι εκκρεμών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων που μέρος των έργων τους εντάσσεται στην περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων ΥΑΠ της παρ. 1, υποβάλλουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών, από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 3, σχετικό αίτημα στον Φορέα Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της Α΄ Φάσης, ώστε να:

α) επικαιροποιήσουν το αίτημα ή την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή τη Βεβαίωση Ειδικών Παραγωγού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, Έργων που κατέχουν, σύμφωνα με τον ν. 4585/2020 (Α' 92) και τον Κανονισμό Βεβαιώσεων

β) μετακινήσουν τη θέση εγκατάστασης του έργου ΥΑΠ, εντός της πλησιέστερης χωρικά Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ, όπως αυτές ορίζονται με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 3, υπό τους περιορισμούς χωροθέτησης της παρ. 2, εφόσον είναι αναγκαίο,

γ) τροποποιήσουν τη μέγιστη ισχύ παραγωγής ή την εγκατεστημένη ισχύ του σταθμού τους, μέχρι τη μέγιστη ισχύ έργων ΥΑΠ, που δύναται να εγκατασταθούν στην Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ στην οποία υλοποιείται το έργο τους, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 3, εφόσον είναι αναγκαίο,

δ) τροποποιήσουν τον αριθμό και τον τύπο των ανεμογεννητριών και της διαμέτρου της φτερωτής των ανεμογεννητριών, εφόσον είναι αναγκαία,

ε) κατατμήσουν την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων ή το αίτημα για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή βεβαίωσης Ειδικών Έργων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έργο ΥΑΠ, εφόσον είναι αναγκαίο,

ζ) υποβάλλουν Εγγυητική Επιστολή Βεβαίωσης Παραγωγού του άρθρου 11Α του ν. 4585/2020, η οποία ορίζεται ίση με εκατό χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ (100.000 €/MW), βάσει της ισχύος του Έργου ΥΑΠ, σύμφωνα με την υπό έκδοση νέα άδεια παραγωγής ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων.

Σε αντίθετη περίπτωση ο Φορέας Αδειοδότησης ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ της Α΄ Φάσης προβαίνει σε ανάκληση των σχετικών Αδειών Παραγωγής ή βεβαιώσεων Ειδικών Έργων.

5. Με απόφαση του Φορέα Αδειοδότησης ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ της Α΄ Φάσης, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αίτησης της παρ. 4, εκδίδεται Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων για χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τριάντα (30) έτη.

6. Οι προθεσμίες του άρθρου 12 του ν. 4585/2020 τίθενται σε εφαρμογή με την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου της παρ. 6 και αρχίζουν να υπολογίζονται από την ημερομηνία έκδοσης αυτής.

7. Οι κάτοχοι των αδειών Παραγωγής ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 5, από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Φορέας Αδειοδότησης ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ της Α΄ Φάσης καθίστανται Επενδυτές ΥΑΠ και αποκτούν το αποκλειστικό δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης Έργων ΥΑΠ.

8. Οι κάτοχοι των αδειών Παραγωγής ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 1, δύνανται, μετά από

σχετική έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να λαμβάνουν Τιμή Αναφοράς, εκτός της ανταγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 77. Στην περίπτωση αυτή συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (Σ.Ε.Δ.Π.), σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4414/2016 (Α΄ 149), η οποία διέπεται από την Τιμή Αναφοράς (Τ.Α.) του πρώτου εδαφίου. Η Σ.Ε.Δ.Π. ισχύει για είκοσι (20) έτη.

9. Στην περίπτωση έκδοσης απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης στα έργα ΥΑΠ του παρόντος άρθρου, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιγράφεται το ακριβές χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης, υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των έργων ΥΑΠ.

10. Οι Επενδυτές ΥΑΠ που λαμβάνουν για τα έργα τους λειτουργική ενίσχυση εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, υποχρεούται να αποκτήσουν όλες τις αναγκαίες άδειες και εγκρίσεις και να θέσουν το Έργο ΥΑΠ τους σε λειτουργία το αργότερο εντός έξι (6) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης.

11. Η διάρκεια ισχύος της Άδειας Εγκατάστασης, της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και της

Σύμβασης Σύνδεσης των Έργων ΥΑΠ που λαμβάνουν μεμονωμένη ενίσχυση σύμφωνα με την παρ. 8, παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι την αναφερόμενη στην ίδια παράγραφο προθεσμία.

12. Αν δεν τηρηθούν από τους Επενδυτές ΥΑΠ που λαμβάνουν για τα έργα τους λειτουργική ενίσχυση, Εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, οι προθεσμίες της παρ. 9, όλες οι σχετικές άδειες και εγκρίσεις που έχουν εκδοθεί για τα έργα αυτά ακυρώνονται, και για την περιοχή που καταλάμβανε το Έργο ΥΑΠ του Επενδυτή ΥΑΠ, ακολουθείται από τον Φορέα ΥΑΠ η διαδικασία έκδοσης Αδειών Έρευνας ΥΑΠ σε άλλα πρόσωπα, σύμφωνα με το άρθρο 75.

13. Αν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απορρίψει ή δεν εγκρίνει το αίτημα για τη χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης στα Έργα ΥΑΠ του παρόντος άρθρου, οι Επενδυτές ΥΑΠ υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών που θα διενεργηθεί για τη χορήγηση ενίσχυσης σε έργα ΥΑΠ, άλλως ακυρώνονται οι σχετικές βεβαιώσεις Ειδικών Έργων. Κατά τη διαγωνιστική διαδικασία του πρώτου εδαφίου, οι κάτοχοι των έργων αυτών υποβάλλουν προσφορά για την αποζημίωση που επιθυμούν να λαμβάνουν για την ενέργεια που παράγουν τα Έργα ΥΑΠ τους. Αν η προσφορά τους είναι μικρότερη των προσφορών των υπόλοιπων Έργων ΥΑΠ που επιλέγονται κατά την ανταγωνιστική διαδικασία του άρθρου 77, τα Έργα ΥΑΠ του παρόντος άρθρου επιλέγονται για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης και δύναται να λάβουν οριστική προσφορά σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή.

14. Το άρθρο 83 εφαρμόζεται και για την περιοχή ανάπτυξης των Έργων ΥΑΠ του παρόντος άρθρου. 15. Οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων και οι εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων για την εγκατάσταση Έργων ΥΑΠ, οι οποίες δεν εντάσσονται στην περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ της παρ. 1, ακυρώνονται αυτοδικαίως, με την έναρξη ισχύος του παρόντος.