Αστυπάλαια: Νέες ανακοινώσεις για λειτουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος

Αστυπάλαια: Νέες ανακοινώσεις για λειτουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος
Κυριακή, 29/05/2022 - 07:00

Την παρουσίαση ενός ακόμη «πρασίνου» έργου που θα υλοποιηθεί προσεχώς και θα αφορά την δημιουργία και λειτουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος στην Αστυπάλαια θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί το νησί στις 2 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από 50μελή αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετέχουν υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές αλλά και ο πρόεδρος της Volkswagen προκειμένου να εγκαινιάσει, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος «Astypalea: smart & sustainable island».

Την ίδια μέρα ο κ. Μητσοτάκης, θα εγκαινιάσει τη νέα φάση των ηλεκτρικών δημοτικών συγκοινωνιών, με τα μικρά ηλεκτρικά επταθέσια βαν id buzz, που θα κυκλοφορήσουν από την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον θα παρουσιαστεί και το ηλεκτρικό ασθενοφόρο που θα γίνει δωρεά στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Αστυπάλαιας.

Υπενθυμίζεται ότι Το project Astypalea: Smart and Sustainable Island αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%. Το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης υλοποιείται από την Ελληνική Δημοκρατία σε συνεργασία με την Volkswagen κι έχει ήδη προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον για τον στόχο να μετατραπεί η Αστυπάλαια στο πρώτο Έξυπνο και Αειφόρο Νησί – με ενεργειακή αυτονομία στη Μεσόγειο, με τον μετασχηματισμό της σε πρότυπο νησί για την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή πράσινης ενέργειας και τις «έξυπνες» μορφές συγκοινωνίας.

Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:
Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλλουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά στην ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

GReco Islands

Στο μεταξύ «τρέχει» και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής GReco Islands, η οποία επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη μετάβαση μικρών κατά βάση νησιών προς μία κυκλική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η κυβέρνηση λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο προχωράει στην εκπόνηση συνεκτικού επιτελικού σχεδίου αναφορικά με τη στρατηγικής σημασίας εθνική πρωτοβουλία GReco Islands.

Η ανάθεση του έργου: «Παροχή υπηρεσιών για την εκπόνηση συνεκτικού επιτελικού σχεδίου αναφορικά με τη στρατηγικής σημασίας εθνική πρωτοβουλία “GReco Islands”», έγινε στην εταιρεία «Deloitte Business Solution A.E.».

Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η ανάθεση γίνεται στο πλαίσιο του Προγραμματισμού, της Διαχείρισης, της Παρακολούθησης, της Εφαρμογής και του Ελέγχου του ΕΣΠΑ 2014-2020 και η συνολική αμοιβή καθορίζεται στο ποσό των 29.900 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 4 μήνες από την υπογραφή και την καταχώριση αυτής στο ΚΗΜΔΗΣ.