Κλιματική κρίση και ορυκτό αέριο στην Ελλάδα: Η ολοκληρωμένη νέα σειρά βίντεο από την Greenpeace

Κλιματική κρίση και ορυκτό αέριο στην Ελλάδα: Η ολοκληρωμένη νέα σειρά βίντεο από την Greenpeace
Πέμπτη, 19/10/2023 - 15:53

Η νέα σειρά βίντεο που δημοσίευσε το ελληνικό γραφείο της Greenpeaceεξηγεί το πώς η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει την Ελλάδα, τι περιμένουμε να συμβεί τα επόμενα χρόνια, πώς η εμμονή των κυβερνήσεών μας στο ορυκτό αέριο επιβαρύνει πρακτικά το κόστος ζωής των πολιτών, πώς η γραφειοκρατία και τα ανεπαρκή κυβερνητικά προγράμματα δεν έχουν βοηθήσει όσο θα έπρεπε τους πολίτες παρά τις βαρυσήμαντες ανακοινώσεις, αλλά και ποιες είναι οι λύσεις που μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά την κοινωνία και το κλίμα.

Όλα αυτά με απλά λόγια και μέσα από τις μαρτυρίες ειδικών και συνανθρώπων μας, που δίνουν έναν καθημερινό αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, και σε ένα κράτος που αδυνατεί να μας προστατεύσει.

Το κλίμα αλλάζει. Εμείς;

Σχετικά με τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας για παράδειγμα, στην Ελλάδα 3 στα 4 νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης στο σπίτι τους, ενώτο 55%των περίπου 4,5 εκατομμυρίων κτιρίων μας έχει χτιστεί πριν το 1980, είναι χωρίς θερμομόνωση και ενεργοβόρα.Όπως τονίζει οΒλάσης Οικονόμου,πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή και Κλιματική Πολιτική (IEECP),“Τα προγράμματα αυτά [όπως το “Εξοικονομώ”], δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί ικανά. Είχαμε πολύ μικρά ποσοστά, ως 3% συνολικά, των ευάλωτων νοικοκυριών τα οποία μπόρεσαν να κάνουν αιτήσεις στο πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να μπορέσουν τα ίδια να βάλουν χρηματοδότηση για να πετύχουν τις αναγκαίες ενεργειακές αναβαθμίσεις.”

Η παγίδα του ορυκτού αερίου

Κι ενώ τα προγράμματα για ενεργειακές παρεμβάσεις που προσφέρονται από το κράτος δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, αλλά ούτε και τους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε 9,5 δις σε επιδοτήσεις λογαριασμών καιτο 5,2% του ΑΕΠ πήγε κατευθείαν στους παρόχους ενέργειας,την ώρα που οι προβλεπόμενες επενδύσεις σε αέριο ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια. Μήπως τελικά τα διαθέσιμα κονδύλια πρέπει να ξοδευτούν αλλιώς; Ο Βλάσης Οικονόμου, στο τρίτο βίντεο της σειράς, απαντά συμπληρώνοντας:“Ας γίνουμε κόμβος της ενεργειακής εξοικονόμησης, μπορεί να είναι τελικά αυτή η κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας. Να ξεκινήσουμε από αυτά που έχουμε, από τα σπίτια μας, τα κτίριά μας. Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να είμαστε παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας. Αυτό είναι και το κομμάτι της ενεργειακής δημοκρατίας, ότι όλοι θα μπορούμε να συμμετέχουμε στο να φύγουμε από το ορυκτό αέριο και να μπορέσουμε να πάμε στην ενεργειακή μετάβαση, γιατί είναι προς όφελος και του περιβάλλοντος και φυσικά της τσέπης του καθενός καταναλωτή.”

Εξοικονομώ μετ’ εμποδίων

Οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι καταστροφικές πλημμύρες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, δεν είναι μόνο φυσική καταστροφή, είναι ταυτόχρονα καιπολιτική επιλογή.Αντί να οργανωθούμε για να προλάβουμε τα χειρότερα που – δεδομένης της κλιματικής κρίσης – ξέραμε ότι έρχονταν, η χώρα μαςεπιμένει εμμονικά στην εξόρυξη, παραγωγή και χρήση ορυκτού αερίου,μετακυλίοντας ουσιαστικά το κόστος της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης σε εμάς τους πολίτες. Η κλιματική κρίση είναι σίγουρα εδώ, όμως δεν μπορεί να εργαλειοποιείται ως δικαιολογία για τον ελλιπή σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων που μας καταδικάζουν σε ένα δυσοίωνο μέλλον. “Δεν έχουμε 2 ζωές να σώσουμε το κλίμα του πλανήτη”, σημειώνει στο πρώτο βίντεο οΣτέλιος Ψωμάς,Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας & Περιβάλλοντος. Εφικτές, βιώσιμες λύσεις για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, το κλίμα, την τσέπη και την ποιότητα ζωής μας υπάρχουν, αρκεί να δράσουμε τώρα.

Δες και τα τρία βίντεο της σειράς εδώ!