Αγώνας δρόμου για την προετοιμασία των μονάδων diesel

Αγώνας δρόμου για την προετοιμασία των μονάδων diesel
Τετάρτη, 07/09/2022 - 06:38

Επίσπευση του plan b για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι απειλές της Ρωσίας ότι θα διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν δεν γίνει άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων οδηγεί το υπουργείο Ενέργειας στην επίσπευση του plan b για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα οι μονάδες φυσικού αερίου που θα λειτουργήσουν με diesel. Η διαθέσιμη ισχύς των εν λόγω μονάδων, σύμφωνα με τη ΡΑΕ υπολογίζεται σε 1794,62MW.Το στοίχημα είναι να υπάρχει ο στόλος των φορτηγών που θα εφοδιάζει στους κατάλληλους χρόνους τις μονάδες.

Σύμφωνα με το σχέδιο προληπτικής δράσης της ΡΑΕ «για την αποζημίωση του κόστους διατήρησης αποθέματος εναλλακτικού καυσίμου και τη διατήρηση της διαθεσιμότητας λειτουργίας της μονάδας με εναλλακτικό καύσιμο υπογράφουν με το Διαχειριστή του ΕΣΦΑ υποχρεωτικώς σύμβαση, έναντι ανταλλάγματος. Το αντάλλαγμα καλύπτει το κεφαλαιουχικό κόστος των εγκαταστάσεων εναλλακτικού καυσίμου πρότυπης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το κεφαλαιουχικό κόστος διατήρησης αποθεμάτων πετρελαίου, καθώς και τη διάφορά κόστους πετρελαίου και ΦΑ για τη διενέργεια δοκιμών, σύμφωνα με τις αποφάσεις ΡΑΕ 344/2014, και 1211/2018.

Η αύξηση του αποθέματος diesel διευκολύνει την τροφοδοσία των μονάδων και συνεπώς απρόσκοπτη λειτουργία τους με εναλλακτικό καύσιμο κατά την περίοδο κρίσης φα. Η ισοδύναμη συνολική ποσότητα του αποθέματος εναλλακτικού καυσίμου αντιστοιχεί σε περίπου 0.9 TWh φυσικού αερίου».

Η προετοιμασία του ενεργειακού συστήματος της χώρας είναι μια διαδικασία δυναμική που δεν αφορά μόνο τις μονάδες με diesel. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Ρεβυθούσα, με την αναβάθμιση της να αποτελεί ένα ουσιαστικό κεφάλαιο.