Politico: Η ένταση μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας περιορίζει το κυπριακό φυσικό αέριο

Politico: Η ένταση μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας περιορίζει το κυπριακό φυσικό αέριο
Unsplash
Παρασκευή, 10/06/2022 - 19:19

Στην προοπτική του φυσικού αερίου της Κύπρου όσον αφορά τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο πώς η προοπτική αυτή περιορίζεται από το γεγονός πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο, υπογραμμίζεται σε εκτενές ρεπορτάζ του Politico.

Το δημοσίευμα εστιάζει ιδιαίτερα στο πώς η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αποτρέπει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός των συνόρων της ίδιας της ΕΕ, τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η Τουρκία ζητά να έχει λόγο στην αξιοποίηση των πόρων της Κύπρου διασφαλίζοντας πως τα οφέλη θα κατευθύνονται και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Παράλληλα η Τουρκία επιθυμεί το όποιο αέριο στην περιοχή να περνά από τα εδάφη της προς την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα στηρίζει σχέδια για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται, η εμπλοκή στις διαβουλεύσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Λιβάνου είναι ακόμα ένας παράγοντας που φέρνει τα πράγματα σε αδιέξοδο.