Σκυλακάκης: Πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος 5 GW ως το 2030

Σκυλακάκης: Πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος 5 GW ως το 2030
Eurokinissi
Δευτέρα, 04/03/2024 - 17:16

Πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος 5 GW ως το 2030 πρόσκειται να δοθεί μέσω της αξιοποίησης των μπαταριών, τόνισε μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο υπουργός τόνισε ότι ο τελικός υπολογισμός θα γίνει από τη ΡΑΑΕΥ και τους ορκωτούς λογιστές των παρόχων. "Είναι σημαντικά, ενώ δημοσιονομικά τα έχουμε υπολογίσει τη φετινή χρονιά και θα εισπραχθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα", σχολίασε.

Σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι ακόμα δεν ξέρουμε αν οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα έχουν αποτέλεσμα. "Ξέρουμε, όμως, ότι ο αέρας στο Αιγαίο και ο ήλιος έχουν αποτέλεσμα και θα είναι εκεί αενάως".

Τέλος, για το δίκτυο ηλεκτρισμού και τις δυνατότητες αναβάθμισής του για να φιλοξενήσει περισσότερες ΑΠΕ, ο υπουργός είπε ότι σήμερα καλύπτει όλες τις υφιστάμενες επενδύσεις και τα 16 GW επιπλέον που έχουν δοθεί σε όρους σύνδεσης.

Ακόμη όπως ανέφερε θα δοθεί πρόσθετος χώρος της τάξης των 5 γιγαβάτ με μια σειρά από μέτρα όπως η αξιοποίηση των μπαταριών που θα υπερκαλύψει τις ανάγκες ως το 2030.