Επόμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου

Επόμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου
Δευτέρα, 22/05/2023 - 13:56

Επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην ΠτΔ για να παραδώσει την εντολή που έλαβε. Βασική επιδίωξη να γίνουν 25 Ιουνίου οι επόμενες εκλογές.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ως αρχηγό του πρώτου κόμματος.

«Σας ευχαριστώ», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης. «Οι εκλογές ήταν δείγμα ωριμότητας για τη δημοκρατία. Αυξήθηκε η συμμετοχή και παρά τους περιορισμούς ψήφισαν συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό. Το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές. Δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βουλή αυτή. Με την ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ θα είχε 170 έδρες.

Θα συμβάλω να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτό το εμπόδιο, της απλής αναλογικής, και γι’ αυτό προτίθεμαι να επιστρέψω την εντολή το απόγευμα, ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου, αν μπορέσουμε να συμπτύξουμε τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Εύχομαι να συζητήσουμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή. Προσβλέπω σε γόνιμη προεκλογική περίοδο, ώστε ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση πρέπει να πορευτεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει επίσημα ότι δεν προτίθεται να αξιοποιήσει την εντολή. Το πιθανότερο είναι ότι θα την επιστρέψει μέχρι το βράδυ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/05/2023 - 14:03