Συνάντηση Μητσοτάκη-Τσούκα: Αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας στην ενέργεια

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τσούκα: Αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας στην ενέργεια
Πέμπτη, 07/07/2022 - 14:42

Μετά τη συνάντηση με το Ρουμάνο ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ως κόμβος εισόδου αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις εθνικές μας ανάγκες αλλά και τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή και ασφαλώς και τη Ρουμανία.

«Επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις αλλά και την κοινή μας πίστη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας, της ισονομίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και επεσήμανε ότι οι λαοί των δύο χωρών «στέκονται δίπλα δίπλα και απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης που μας αφορούν όλους» υπενθυμίζοντας την καταλυτική συνδρομή των Ρουμάνων πυροσβεστών στις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, που τότε ήταν ένα σχέδιο και τώρα έγινε οργανωμένη συνεργασία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος.

«Συμφωνήσαμε επίσης να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας στην ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ως κόμβος εισόδου αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου, καλύπτοντας προφανώς τις εθνικές ανάγκες αλλά και τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή και ασφαλώς και τη Ρουμανία. Υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται μόνο για μία εμπορική επιλογή αλλά για μία πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης με ευρύτερη εμβέλεια που σηματοδοτεί και μία πιο μεσομακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αυριανά εγκαίνια του αγωγού IGB και τη μεγάλη σημασία του, επισημαίνοντας ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να είναι έτοιμο το έργο στα μέσα του χρόνου, αναγνωρίζοντας «τον ρόλο που αυτές οι υποδομές μπορεί να παίξουν στη γρήγορη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία που δυστυχώς εργαλειοποιεί γεωστρατηγικά τις ενεργειακές της πηγές».

Τόνισε επίσης ότι με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό συζήτησαν τις εξελίξεις όσον αφορά τη ρωσική εισβολή και την επαναφορά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα του ωμού αναθεωρητισμού «αναζητώντας πάντα τρόπους να στηρίξουμε την αμυνόμενη Ουκρανία και φυσικά ανάμεσα τους και τις δυνατότητες να βρεθούν εναλλακτικές οδοί εξαγωγής και μεταφοράς της μεγάλης αγροτικής παραγωγής της Ρουμανίας στις διεθνείς αγορές».

Όπως είπε, επανέλαβε πως «η χώρα μας είναι πιστή στο δρόμο της διπλής όσο

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Ιονέλ Τσιούκα στις δηλώσεις του υπογράμμισε: «Η Ρουμανία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα και πέρυσι ήμασταν πραγματικά δίπλα στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, δίπλα στον ελληνικό λαό, όταν είχαμε αυτές τις τρομερές πυρκαγιές. Φέτος ήρθαμε πάλι να βοηθήσουμε και θα είμαστε δίπλα σας με πολύ περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη, όχι μόνο με τους 28 πυροσβέστες που είναι σήμερα εδώ και τα 8 οχήματα, αλλά και με άλλους που εάν χρειαστούν μπορείτε να βασιστείτε στη βοήθεια μας. Οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή μπορείτε να βασιστείτε στην βοήθεια μας γιατί είμαστε σίγουροι ότι και εσείς θα κάνετε το ίδιο».