Απ. Αποστολάκος στο iEnergeia για το ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ: Υψηλή προτεραιότητα για τον ΟΚΑΑ

Απ. Αποστολάκος στο iEnergeia για το ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ: Υψηλή προτεραιότητα για τον ΟΚΑΑ
Σάββατο, 22/04/2023 - 07:40

Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ),ΨΑπόστολος Αποστολάκος με αφορμή την παρουσίαση του έργου ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ.

«Η καινοτομία, οι δράσεις για το περιβάλλον και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι μέρος της στρατηγικής ESG που υλοποιεί ο Οργανισμός. Τέτοιες δράσεις, βιώσιμης και «Γαλάζιας Οικονομίας» (zerowaste), αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την διοίκηση αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων του ΟΚΑΑ».

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ),ΨΑπόστολος Αποστολάκος με αφορμή την παρουσίαση του έργου ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ.

Η αξιοποίηση των αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων ιχθυηρών, για την παραγωγή βιομορίων υψηλής προστιθέμενης αξίας (ΒΥΠΑ), όπως ζελατίνη, διάφορες μορφές κολλαγόνου, λιπαρά οξέα και μέταλλα- ιχνοστοιχεία, τα οποία μέχρι σήμερα απορρίπτονται μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού - που είναι ο στόχος του έργου ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ - συζητήθηκαν σε εκδήλωση του ΟΚΑΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο υλοποιήθηκε από τη σύμπραξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ-ΦΑΡΜ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ),του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και της ΝΑΥΣ.

Την παρουσίαση του έργου ανέλαβε ο Δρ. Γιάννης Κοτζαμάνης, διευθυντής Ερευνών Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ και ο Δρ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης υδροβιολόγος και project manager του έργου.

Για την αξιοποίηση των βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται στα αλιευτικά υποπροϊόντα και απορριπτόμενα αλιεύματα μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευσταθία Ιωάννου και ο καθηγητής Βασίλειος Ρούσσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων.

Ο διευθυντής Υποκαταστημάτων και διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά Βασίλης Κατσιώτηςανέλυσε την αξιοποίηση των αλιευτικών υποπροϊόντων ενώ για το Εθνικό Σχέδιο Αξιοποίησης αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων ιχθυηρών μίλησε η Ιωάννα Αργυρού (MSc), βιολόγος / ιχθυολόγος, διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΑΥΣ.