Πράσινο τιμολόγιο: Οι πρώτες ανακοινώσεις για Ιανουάριο και η έκπληξη με την τιμή της ΔΕΗ

Πράσινο τιμολόγιο: Οι πρώτες ανακοινώσεις για Ιανουάριο και η έκπληξη με την τιμή της ΔΕΗ
Κυριακή, 31/12/2023 - 11:12

Ξεκίνησαν σήμερα οι ανακοινώσεις για το πράσινο τιμολόγιο. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμή έκπληξη. Οι ανακοινώσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες.

Ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις των παρόχων για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος τον Ιανουάριο.

Τις επόμενες μέρες θα βγουν οι τελικές τιμές και θα ανακοινωθούν όλα τα τιμολόγια και στη σελίδα της ΡΑΕ.

Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ κάνει πρεμιέρα στα 13,63 λεπτά/KWh, δηλαδή πιο χαμηλά από τις αρχικές εκτιμήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τις επόμενες μέρες θα βγουν οι τελικές τιμές και θα ανακοινωθούν όλα τα τιμολόγια και στη σελίδα της ΡΑΕ.

Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από 01.01.2024 και για ποιο λόγο;

Από 1η Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Μεταξύ αυτών καθορίζεται από την Πολιτεία Ειδικό Τιμολόγιο, στο οποίο θα μεταπέσουν αυτόματα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στο Ειδικό Τιμολόγιο δεν μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για προϊόν σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η σύμβαση αυτή.

Οι πελάτες έχουν δικαίωμα να προβάλλουν αντίρρηση και να μην μεταπέσουν στο ειδικό τιμολόγιο έως την 31η Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να παραμείνουν στο τιμολόγιο που έχουν ήδη ή οποιοδήποτε άλλο επιθυμούν από τα εμπορικά διαθέσιμο.

Νέες σημάνσεις τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας

Δημιουργούνται από την Πολιτεία τέσσερις διακριτές κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως.

Σταθερά Προϊόντα με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο ισχύος της σύμβασης.

Κυμαινόμενα Προϊόντα με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα προϊόντα ρεύματος με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δυναμικά Προϊόντα με πορτοκαλί σήμανση. Περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η λειτουργία ευφυούς μετρητή (smart meter).

Στα παραπάνω προστίθεται το Ειδικό Τιμολόγιο με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την Τελική τιμή προμήθειας έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν για τον μήνα κατανάλωσης. Σε αυτό θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές την 1η Ιανουαρίου του 2024.