Μέτρα στήριξης ζητούν οι οργανώσεις Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Ελεύθερων επαγγελματιών

Μέτρα στήριξης ζητούν οι οργανώσεις Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Ελεύθερων επαγγελματιών
Τετάρτη, 28/09/2022 - 10:43

Τον έντονο προβληματισμό τους για την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν τους κλάδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επιστημόνων-επαγγελματιών, εξέφρασαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα) οι πρόεδροι των φορέων εστίασαν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο -όπως είπαν- παραμένει ακριβότερο και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις και ζήτησαν πλαφόν στις τιμές καταναλωτή, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς και αναστολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε: «Κάθε παρέμβαση ενίσχυσης των εισοδημάτων, έμμεση ή άμεση είναι καλοδεχούμενη, ιδίως όταν αυτή η ενίσχυση κατευθύνεται σε κατηγορίες συμπολιτών μας με υψηλή οριακή ροπή προς κατανάλωση, όπως είναι οι χαμηλό-συνταξιούχοι και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα «πέσουν» στην αγορά για να ανακόψουν την υφεσιακή τροχιά στην οποία έχουμε εισέλθει και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν κυρίως μέρος της εξελισσόμενης κρίσης ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, παρόχους ενέργειας, αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο. Δυστυχώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν άγγιξαν πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων».

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ) κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι «αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν διττή στόχευση. Από τη μία στη μείωση των τιμών και της ενέργειας και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών και παράλληλα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μας ώστε επιβιώνοντας σήμερα, να έχουν προοπτικές ανάπτυξης αύριο. Αναφέρω συνοπτικά ποια είναι τα μέτρα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα:

 • Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας,
 • Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα,
 • Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%,
 • Να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός (πρόεδρος ΔΣΑ) επισήμανε πως: «ελεύθεροι επαγγελματίες οι επιστήμονες και οι μικρομεσαίοι σε οικονομικό διωγμό. Παράλληλα ζήτησε:

 • Αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023,
 • Κατάργηση ή άλλως αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος,
 • Εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25 χιλιάδες ευρώ,
 • Χορήγηση κινήτρων σε νέους επαγγελματίες , μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών,
 • Επιβολή πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δίκες,
 • Χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ) κ. Γεώργιος Ρούσκας επισήμανε, «Αναμένουμε 200.000 πλειστηριασμούς από τους οποίους οι περισσότεροι αφορούν funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια». Και ζήτησε να προσδιοριστεί η πρώτη κατοικία όπως και οι προϋποθέσεις προστασίας των ευάλωτων ομάδων, διαφορετικά όπως είπε θα έχουμε έκρηξη αναγκαστικών εκτελέσεων.

Από την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος , η Γεν. Γραμματέας κυρία Βουζούκη εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Γιάννη ζήτησε :

 • Την Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
 • Την ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για δημιουργία και αναβάθμιση Ατομικών επιχειρήσεων και Αστικών Εταιρειών,
 • Την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών,
 • Την θέσπιση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες,
 • Τη θέσπιση 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές,
 • Την αύξηση των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.