Ποιοι είναι οι στόχοι των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Ποιοι είναι οι στόχοι των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου
Τρίτη, 23/05/2023 - 11:55

Οι 180 βουλευτές για τη ΝΔ, η δεύτερη θέση με αύξηση των ποσοστών του για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάληψη της δεύτερης θέσης με το ΠΑΣΟΚ- Τι θα γίνει με την πεντακομματική Βουλή και τα εκτός Βουλής κόμματα.

Οι εκλογές τελείωσαν, ζήτω οι εκλογές! Τα κόμματα μετρούν κέρδη και ζημιές, αναπροσαρμόζουν την τακτική τους, θέτουν τους στόχους τους και …ζεσταίνουν τις μηχανές τους ενόψει της νέας κάλπης, αυτή τη φορά της κάλπης της 25ης Ιουνίου!

ΝΔ: Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών κινδυνεύει από τη θριαμβολογία και την αλαζονεία που μετά βίας κρύβεται, αλλά και από τη βεβαιότητα ότι η μεγάλη νίκη που έχει πετύχει δεν καθιστά απαραίτητη την εκ νέου συμμετοχή των ψηφοφόρων της. Η μεγάλη διαφορά, μάλιστα, δημιουργεί τον κίνδυνο για αυτήν για επιστροφή ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, που δίνει τη δική του μάχη με αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικός στόχος της ΝΔ, πάντως, είναι ένα τέτοιο ποσοστό που θα της δίνει τη δυνατότητα να κερδίσει 180 έδρες, ώστε –αν δεν βρει συμμάχους στο ΠΑΣΟΚ- να προχωρήσει μόνη της στην συνταγματική αναθεώρηση που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ως στόχο την αύξηση των ποσοστών της, ώστε να μην κινδυνεύσει από το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της δεύτερης θέσης, αλλά και να παραμείνει προοπτικά η εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής για τις διορθωτικές κινήσεις και τη στρατηγική ενόψει της επόμενης κάλπης αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο ως την επόμενη μέρα.

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η δεύτερη θέση ή, έστω, η σμίκρυνση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εμφανίζεται ως η εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία.

ΚΚΕ: Με δεδομένη την ενίσχυσή του στις εκλογές, συνεχίζει την ίδια στρατηγική, επιμένοντας πως αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση την επόμενη μέρα σχηματισμού κυβέρνησης, ανεξαρτήτως ποια θα είναι αυτή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Γνωρίζει πως η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίζει να την πιέζει προκειμένου να μείνει εκτός Βουλής, μάλλον είναι όμως δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο που σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να είναι στη Βουλή η «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ; Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως ναι. Ιδίως η «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που είδαν τη δύναμή τους να εκτοξεύονται στο τέλος της προεκλογικής περιόδου- κυρίως στα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα.