4ο Φόρουμ Δημάρχων. Η τοπική κοινωνία στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.

4ο Φόρουμ Δημάρχων. Η τοπική κοινωνία στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.
Παρασκευή, 01/10/2021 - 12:28

Δήμαρχοι και στελέχη τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης έδωσαν για ακόμα μία φορά το “παρών” και συμμετείχαν στο 4ο Φόρουμ Δημάρχων για την Δίκαιη Μετάβαση, όπου είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους και να ενημερωθούν από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ανάγκη να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας υγιή για τις επόμενες γενιές και η προώθηση μιας κοινωνικά δίκαιης αλλαγής προς μία προς μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, ήταν το μήνυμα της εναρκτήριας ομιλίας του φόρουμ, από τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Από το 2018 με την υποστήριξη του WWF διοργανώνεται το Φόρουμ Δημάρχων, κατά το οποίο δήμαρχοι ανθρακικών περιοχών από όλη την Ευρώπη, ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και συζητούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες κατά τη διαδικασία της απεξάρτησης από τον άνθρακα. Το 4ο Φόρουμ Δημάρχων διοργανώθηκε από το WWF Βουλγαρίας και φιλοξενήθηκε στην πόλη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας στις 29-30 Σεπτεμβρίου 2021. Η φετινή υβριδική μορφή έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρευρεθούν είτε με φυσική παρουσία στον χώρο της τοπικής βιβλιοθήκης εκδηλώσεων «Zachary Knyazheski» είτε να συμμετέχουν διαδικτυακά, ενώ παράλληλα παρείχε ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά, βουλγαρικά, πολωνικά και ελληνικά.

Το Φόρουμ άνοιξαν με ομιλίες τους ο Δήμαρχος της Στάρα Ζαγόρα, Yordan Nikolov, η επικεφαλής περιβαλλοντικού προγράμματος του WWF Βουλγαρίας, Diana Dimitrova και η Aleksandra Tomczak, μέλος της ομάδας του αντιπροέδρου Timmermans. Στη συνέχεια ακολούθησαν συζητήσεις και παράλληλα events για τα Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης τη σημασία και τις προοπτικές της έρευνας και της καινοτομίας κατά τη διαδικασία της μετάβασης και την χρηματοδότηση.

Η φετινή συνάντηση δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Η ΕΕ εργάζεται πάνω σε μια σειρά από νόμους για το κλίμα και την ενέργεια με χρονικό ορίζοντα το 2030 και παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες διεκδικούν την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα τις στηρίξει να κάνουν μία κοινωνικά δίκαιη στροφή προς την κλιματική ουδετερότητα. Η συνάντηση αποτέλεσε μία σημαντική ευκαιρία για τις ανθρακικές κοινωνίες και για τους εργαζομένους τους, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αναπόφευκτα θα επιταχυνθεί μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο και να αναβαθμίσει τον ευρωπαϊκό κλιματικό στόχο σε 55% έως το 2030. Αυτό καθιστά την ανάγκη υποστήριξης και προστασίας των τοπικών κοινωνιών ακόμα πιο επιτακτική. Το WWF Ελλάς θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή με στόχο να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες των λιγνιτικών περιοχών αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της ενεργειακής μετάβασης.