Βέλγιο: Σύνοδος Κορυφής για την «πράσινη» ενέργεια και τις ΑΠΕ

Βέλγιο: Σύνοδος Κορυφής για την «πράσινη» ενέργεια και τις ΑΠΕ
unsplash
Δευτέρα, 24/04/2023 - 17:11

Σύνοδος Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας", με θέμα την πράσινη ενέργεια, φιλοξενείται σήμερα στο λιμάνι της Οστάνδης του Βελγίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής στην οποία συμμετέχουν εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα L'Echo, είναι η αύξηση του στόχου δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα 300 GW έως το 2050 (120 GW το 2030), προκειμένου να καταστεί η Βόρεια Θάλασσα ο "μεγαλύτερος πράσινος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη". Πρόκειται για οκταπλάσια αύξηση σε σχέση με τη σημερινή ισχύ.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εννέα χωρών (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Δανίας, Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Νορβηγίας). Συμμετέχουν επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι υπουργοί Ενέργειας, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, καθώς και αντιπροσωπεία διευθυντικών στελεχών από περίπου εκατό εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα "L' Echo", αναμένεται η υπογραφή δήλωσης των εννέα χωρών για να συνδέσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα τους (175.000 χλμ ακτογραμμής) και να αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θάλασσα, ενσωματώνοντας παράλληλα την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη διαδικασία. Οι εννέα χώρες θα ενσωματώσουν τα έργα τους που έχουν ήδη προσδιοριστεί ως βάση για ένα κοινό όραμα, με στόχο τη δημιουργία ενός κόμβου ανταλλαγής ενέργειας. Πολλές διασυνδέσεις είναι ήδη στα χαρτιά (Nautilus μεταξύ Βελγίου και Ηνωμένου Βασιλείου, Triton Link που συνδέει τα ενεργειακά νησιά του Βελγίου και της Δανίας, Celtic διασύνδεση που θα συνδέει τη Γαλλία και την Ιρλανδία, κ.λπ.).

Επίσης οι χώρες θα ανακοινώσουν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαφρύνουν τις διοικητικές διαδικασίες, ιδίως τη λήψη αδειών - εν ολίγοις να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες της Βόρειας Θάλασσας πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες λύσεων (ανεμογεννήτριες, πάνελ, αποθήκευση άνθρακα, πράσινο υδρογόνο κ.λπ.), συντονίζοντας τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών, διευκολύνοντας παράλληλα το έργο για τις εταιρείες και δημιουργώντας ένα σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.