ΙΕΑ: Κυριαρχία των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

ΙΕΑ: Κυριαρχία των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
unsplash
Τετάρτη, 08/02/2023 - 18:20

Κυριαρχία των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια «βλέπει» η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την αγορά Ενέργειας για το 2023.

Μαζί με τα πυρηνικά, οι ΑΠΕ αναμένεται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης μέχρι το 2025.

Μετά από μια μικρή επιβράδυνση της τάξης του 2% πέρυσι εν μέσω των αναταραχών που προκάλεσε η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σε ένα μέσο όρο 3% τα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως σημειώνεται, η ισχυρή ανάπτυξη των ΑΠΕ σημαίνει ότι το μερίδιό τους στο παγκόσμιο μίγμα παραγωγής προβλέπεται να αυξηθεί από το 29% το 2022 στο 35% το 2025, με τα αντίστοιχα μερίδια του άνθρακα και του φυσικού αερίου να υποχωρούν.

Επιπρόσθετα, περισσότερο από 70% της αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση τα επόμενα 3 χρόνια αναμένεται να προέλθει από την Κίνα, την Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες που παραμένουν τόσο στην περίπτωση της Κίνας όσο και των αναδυόμενων αγορών λόγω των περιορισμών του Covid-19.