Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι - Βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι - Βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
Τρίτη, 25/07/2023 - 13:22

«Αυτή τη δεύτερη συνεδρίασή μας σκιάζει, δυστυχώς, η δοκιμασία του πρωτοφανούς καύσωνα και των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Είναι μία δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των πολλών περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου, είναι μία δοκιμασία προφανώς για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μία μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό, που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Όπως είπα και χθες στη Βουλή, συνέχισε ο πρωθυπουργός, σε μία -πιστεύω- διαφωτιστική συζήτηση για όποιον την παρακολούθησε, μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη, οπότε έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. «Και οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο, όπου διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική, από την Αστυνομία, από το Λιμενικό μία εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, αλλά κυρίως τουριστών.

Όλη αυτή η διαδικασία διεξήχθη με πολύ μεγάλη ασφάλεια, γι' αυτό και πάλι θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων μας, την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας οι οποίοι και στη Ρόδο επέδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι επόμενες μέρες, ειδικά σήμερα, αύριο, η Πέμπτη, θα είναι δύσκολες μέρες. «Μετά ελπίζω ότι οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο και γι' αυτό και όλοι προφανώς παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή» είπε.

«Η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις αλλά μεγαλύτερη έμφαση ακόμα στη διαλειτουργικότητα, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, των αρμοδίων υπουργείων. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι σε ένα βαθμό το έχουμε ήδη κατακτήσει, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Και φυσικά στις δράσεις πρόληψης, οι οποίες και θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα και αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού τόνισε «πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη εθνική, μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λόγω των υπερβολικών κολλημάτων που αναγκαστικά ο προηγούμενος νόμος έθεσε, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εκλογές, χωρίς εμπόδια, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».