«Lana»: Αποδεσμεύτηκε το ιρανικό τάνκερ από την Ελλάδα

«Lana»: Αποδεσμεύτηκε το ιρανικό τάνκερ από την Ελλάδα
Τρίτη, 14/06/2022 - 13:57

Απελευθερώθηκε το τάνκερ «Lana», το οποίο είχε κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές τον Απρίλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Mehr.

Επικαλούμενο πηγές από τον ιρανικό Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας, το ιρανικό πρακτορείο αναφέρει ότι το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο θα επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, «Gostar Samirom Services Construction & Executive Company».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τάνκερ έχει αποδεσμευτεί από τις 10 Ιουνίου, απλά υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω εκκρεμοτήτων που ρυθμίζονται με πιστωτές.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ήρθε μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Χαλκίδας να ανατρέψει την κατάσχεση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να επιστραφεί το πετρέλαιο που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy».

Το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μετέφερε στις δεξαμενές του 107.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

Μετά την δικαστική απόφαση και την αποδέσμευση του τάνκερ, αναμένεται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2022 - 15:45