Met Group: Έρχεται στην Ελλάδα ο όμιλος με έδρα στην Ελβετία

Met Group: Έρχεται στην Ελλάδα ο όμιλος με έδρα στην Ελβετία
Πέμπτη, 03/08/2023 - 07:59

Στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα προχώρησε η Met Group, o ενεργειακός όμιλος που εδρεύει στο Zug της Ελβετίας.

Με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβάλει ως μοναδικός μέτοχος η Met Sales and Trading Holding AG, η νέα εταιρεία με την επωνυμία Met Greece Μονοπρόσωπη, έχει σκοπό τη δραστηριοποίηση σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά στον ενεργειακό τομέα.

Η Met είναι μια ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία με βασικές δραστηριότητες στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, που επικεντρώνεται στη χονδρική, το εμπόριο και τις πωλήσεις commodities, καθώς και σε ενεργειακές υποδομές και βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία.

Διαθέτει παρουσία μέσω θυγατρικών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, Τουρκία και Ουκρανία) και δραστηριοποιείται άμεσα και έμμεσα σε 30 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και σε 22 international trading hubs.

Το 2022, τα έσοδα από τις ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου MET ανήλθαν σε 41,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ο συνολικός όγκος συναλλαγών φυσικού αερίου ήταν 109 BCM συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, η συνολική διαπραγματευόμενη ηλεκτρική ενέργεια 67 TWh συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Στα πεδία δραστηριοποίησης που αναμένεται να αναπτυχθεί η εν Ελλάδι θυγατρική της Met Group, όπως αποτυπώνεται στη σύσταση που έγινε χθες και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

1. Η προμήθεια και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, ως τελικούς χρήστες,

2. Η προμήθεια και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που δεν αποτελούν τελικούς χρήστες,

3. Η παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας ή/και φυσικού αερίου, στην ελληνική επικράτεια και σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού,

4. Η εμπορία και ιδιοκτησία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η εκμετάλλευση πλοίων LNG,

5. Η πώληση εξοπλισμού και άλλων περιουσιακών στοιχείων που προμηθεύονται από τρίτους προμηθευτές στον τομέα της ενέργειας σε τελικούς πελάτες,

6. Η παροχή υπηρεσιών ενεργειακής απόδοσης και η παροχή εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης προϊόντων ενέργειας, θερμότητας και ψύξης, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης,

7. Η ιδρυτική συμμετοχή ή η απόκτηση συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο σε άλλες εταιρείες με επιχειρηματικό σκοπό παρόμοιο με αυτόν της Εταιρείας,

8. Η επένδυση ή/και η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων εταιρειών και επιχειρήσεων που συνδέονται με την Εταιρεία.

Η Met Group, με επικεφαλής τον Ούγγρο Μπέντζαμιν Λακάτος, δεν είναι άγνωστη στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Η πρώτη είσοδος έγινε περίπου πριν πέντε χρόνια μέσω της εγγραφής της εταιρίας “MET Energy Trading Bulgaria EAD” στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ «υπό την ιδιότητα της ως νομικό πρόσωπο το οποίο προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά φυσικού αερίου». Τον Μάρτιο του 2020 ο όμιλος μέσω της MET Holding AG έδωσε το «παρών» ανάμεσα στους υποψήφιους, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πέρασε μαζί με άλλους έξι ομίλους και κοινοπραξίες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μετά την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της MET Energy Trading Bulgaria EAD ενώ την επόμενη χρονιά ο αυστριακός βραχίονας της MET Austria Energy Trade GmbH υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου ξεκίνησαν στην Ουγγαρία το 2007, εστιάζοντας στον τομέα χονδρικής και λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.

Το 2014, εξαγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Dunamenti στην Ουγγαρία, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και τέσσερα χρόνια μετά μετατράπηκε σε εταιρεία διαχείρισης.

Το 2020, η Keppel Infrastructure απέκτησε μερίδιο 20% και οι δύο πλευρές συνήψαν στρατηγική συνεργασία για την από κοινού διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.
Το 2022, η Keppel Infrastructure εκχώρησε μερίδιο 10% στον Benjamin Lakatos, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου MET, και επανεπένδυσε τα έσοδα στην Keppel MET Renewables AG, μια κοινοπραξία που επιδιώκει ευκαιρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη.