Νέες διεθνείς αφίξεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού

Νέες διεθνείς αφίξεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού
Τετάρτη, 09/12/2020 - 12:58

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τρεις νέοι διεθνείς παίκτες έκαναν την εμφάνισή τους εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Ο λόγος για τις εταιρείες AXPO, AOT Energy και ΜΕΤ Group οι οποίες προ ημερών κατέθεσαν αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για εξασφάλιση αδειών προμήθειας και εμπορίας. Πρόκειται για τρεις εταιρείες με έντονη διεθνή παρουσία στον τομέα των ενεργειακών commodities, η οποίες δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά στο πλαίσιο και των πρόσφατων εξελίξεων και της υιοθέτησης του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, του περίφημου target model.

Το μοντέλο αυτό, αν και στη χώρα μας μετρά μόλις λίγες εβδομάδες και παρουσιάζει σε αυτή τη φάση αρκετές δυσλειτουργίες, εντούτοις είναι "γνώριμο" για τους διεθνείς παίκτες που δραστηριοποιούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παρουσιάζει ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες όπως οι υπηρεσίες εξισορρόπησης, αντιστάθμισης κινδύνου, ακόμη και η προμήθεια μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.

Ποιο είναι όμως το προφίλ των τριών εταιρειών που ξεκινούν να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ηλετρισμού;

H AXPO είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ της Ελβετίας ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά εμπορίας και προμήθειας ενέργειας, με παρουσία σε 40 χώρες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Το υποκατάστημα της Αθήνας σκοπεύει να προσφέρει μια σειρά από λύσεις διαχείρισης ρίσκου και πρόσβασης στην αγορά. Η εταιρεία σκοπεύει να συνεργαστεί με ανεξάρτητους παραγωγούς ΑΠΕ αναλαμβάνοντας τις απαιτήσεις εξισορρόπησης και μακροπρόθεσμης τιμολόγησης, θα παρέχει σε προμηθευτές πρόσβαση σε ρευστότητα και προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου και θα προσφέρει συμβάσεις προμήθειας σε μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις τους. H AXPO υπέβαλε αίτηση για άδεια προμήθειας συνολικής ισχύος 200MW με διάρκεια ισχύος τα 20 έτη με δυνατότητα παράτασης. 

Ο δεύτερος παίκτης που έκανε αίτηση για εξασφάλιση άδειας εμπορίας είναι η θυγατρική της MET Group, MET Energy Trading Bulgaria EAD. Ο όμιλος MET με έδρα το Zug της Ελβεταίας δραστηριοποιείται στην αγορά των ενεργειακών commodities και έχει παρουσία σε 12 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα η MET Group έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στον οποίο συμμετέχει έχοντας καταθέσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, η MET Energy Trading Bulgaria αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εμπορίας, έχοντας αιτηθεί για την εξασφάλιση άδειας συνολικής ισχύος 50MW με διάρκεια ισχύος τα 20 έτη με δυνατότητα παράτασης.

Ο τρίτος παίκτης επίσης με έδρα το Steinhausen της Ελβετίας είναι η εταιρεία AOT Energy η οποία δραστηριοποιείται και αυτή στα ενεργειακά commodities εμπορευόμενη προϊόντα όπως πετρέλαιο και παράγωγά του, ανανεώσιμα καύσιμα, πετροχημικά, φυσικό αέριο, LNG και άνθρακα. Η εταιρεία έχει παρουσία με γραφεία σε Ασία, Ευρώπη και Βόρειο Αμερική, ενώ στην Ελλάδα αιτήθηκε για την εξασφάλιση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100MW.