Ocean Winds: Η κοινοπραξία της EDPR και της Engie που επιδιώκει να γίνει ο νέος ενεργειακός κολοσσός

Ocean Winds: Η κοινοπραξία της EDPR και της Engie που επιδιώκει να γίνει ο νέος ενεργειακός κολοσσός
Τετάρτη, 22/07/2020 - 14:58

Οι ενεργειακοί γίγαντες EDPR και Engie ανακοίνωσαν την κοινοπραξία τους στο χώρο της αιολικής ενέργειας υπό την επωνυμία Ocean Winds, με τη φιλοδοξία να αποτελέσουν σημαντικό ανταγωνιστή του ηγέτη της αγοράς αιολικής ενέργειας, Orsted.

Η Ocean Winds θα αποτελέσει συνδυασμό των υπεράκτιων αιολικών περιουσιακών στοιχείων της πορτογαλικής EDPR και της της γαλλικής Engie, εδραιώνοντας μια συνεργασία η οποία είχε δρομολογηθεί ήδη από τις αρχές του 2019.

Η νέα επιχείρηση με έδρα τη Μαδρίτη πρόκειται να αποτελέσει το αποκλειστικό επενδυτικό όχημα για τις φιλοδοξίες των δύο εταιρειών στο χώρο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες με θεμελίωση στο βυθό) και της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η δραστηριότητά της θα ξεκινήσει με 1,5 GW ισχύος που βρίσκεται υπό κατασκευή και με 4 GW που υλοποιείται, στοχεύοντας σε 5 με 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, συν 5 με 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης, έως το 2025. Μάλιστα, η Ocean Winds σε δήλωσή της υπογραμμίζει ότι με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα.

Σημειώνεται ότι η Orsted, η οποία επί του παρόντος αποτελεί τον ρυθμιστή της αγοράς αναμένεται να έχει σε λειτουργία 15 GW ισχύος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Ο Σπύρος Μαρτίνης, Γενικός Διευθυντής της Ocean Winds, δήλωσε:

«Η OW δημιουργήθηκε με σκοπό να συνδυάσει σε μία μόνο εταιρεία την εμπειρία και τη γνώση δύο εταιρειών οι οποίες έχουν πολλές επιτυχίες στο ιστορικό τους στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να καταλάβει ηγετική θέση στον τομέα της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας».

Ο Grzegorz Gorski, Διευθύνων Σύμβουλος της νέας εταιρείας, ο οποίος παλαιότερα είχε δηλώσει ότι ο Engie ήθελε να γίνει η «Orsted της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», πρόσθεσε:

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και τις ρυθμίσεις σε πολλές χώρες. Επιδιώκουμε όχι μόνο να αναπτυχθούμε σε αγορές στις οποίες είμαστε ήδη παρόντες, αλλά και να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες πρόσβασης σε αξία σε νέες χώρες».

Μάλιστα, οι δύο εταίροι έχουν ήδη ορίσει ορισμένες ασιατικές αγορές όπως είναι αυτή της Ιαπωνία και της Νότιας Κορέας, ως βασικούς στόχους για την ανάπτυξη της κοινοπραξίας.

Η Ocean Winds θα ξεκινήσει με 200 υπαλλήλους στο δυναμικό της και αναμένει να φτάσει τους 300 έως το τέλος του έτους.

Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας σε ένα βίντεο ανέφεραν ότι το όνομα της εταιρείας επιλέχθηκε αφού ειδικευμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο και εξοπλισμό για μεταγράψουν σε γράμματα τον ήχο του ανέμου που καταγράφηκε υπεράκτια εντός 48 ωρών. Έτσι, τα δύο πιο συχνά γράμματα που καταγράφηκαν ήταν το «O» και το «W».

https://youtu.be/iLJAXjliflQ

Περισσότερα για την Ocean Winds στο: www.oceanwinds.com