Η βιομηχανία πετρελαίου δείχνει τα φώτα της στη γεωθερμία

Η βιομηχανία πετρελαίου δείχνει τα φώτα της στη γεωθερμία
Τρίτη, 31/01/2023 - 05:39

Υπάρχει αυξανόμενο εθνικό ενδιαφέρον και τεχνογνωσία από εταιρείες μηχανικών, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια για την ανάπτυξη της γνώσης στη γεωθερμική ενέργεια.

Μια πρόσφατη έκθεση από το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο δείχνει ότι οι πόροι γεωθερμικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να παρέχουν επαρκή θερμότητα για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 100 χρόνια, συμβάλλοντας επίσης στο 10% σχεδόν της τρέχουσας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχει αυξανόμενο εθνικό ενδιαφέρον και τεχνογνωσία από εταιρείες μηχανικών, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια για την ανάπτυξη της γνώσης στη γεωθερμική ενέργεια. Αυτοί οι οργανισμοί εκπροσωπούνται από τον Σύνδεσμο Προώθησης Γεωθερμικής Ενέργειας, του οποίου το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είναι ιδρυτικό μέλος. Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν υπάρχει εθνικό πλαίσιο για την αδειοδότηση γης για γεωθερμικές γεωτρήσεις ή εξορθολογισμό των αδειών. Το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ζητά να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα και να παρέχονται μακροπρόθεσμα οικονομικά κίνητρα.

Στην Κορνουάλη, τα γεωθερμικά συστήματα στο έργο United Downs έχουν τη δυνατότητα να παράγουν θερμότητα με φυσικό τρόπο εντός του σπασμένου γρανίτη. Ως μέρος του Ενεργειακού Προγράμματος του Σαουθάμπτον, μια μικρή γεωθερμική εγκατάσταση παράγει ζεστό νερό στους 75oC περίπου, κατάλληλη θερμοκρασία για τη θέρμανση νοσοκομείου, εμπορικού κέντρου και αστικού κέντρου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε τον Μάιο του 2021 ότι για να επιτύχει ο κόσμος τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, η νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να σταματήσει.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Hill κορυφαία πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Τέξας, του Πανεπιστημίου Rice και του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας - συνεργάστηκαν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας για τη δημιουργία μιας έκθεσης ορόσημο. Χαρακτηρίζει τη γεωθερμική βιομηχανία του Τέξας ως δυνητικό εταίρο στον τεράστιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της πολιτείας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι εάν η βιομηχανία γεώτρησης του Τέξας ανοίξει τόσα γεωθερμικά πηγάδια όσα εκμεταλλεύεται σήμερα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, περίπου 15.000 ετησίως, η πολιτεία θα μπορούσε να εξαντλήσει τη γεωθερμική ενέργεια μέχρι το 2027.