Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Clean Hydrogen της Ε.Ε.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Clean Hydrogen της Ε.Ε.
Τρίτη, 17/01/2023 - 13:39

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Clean Hydrogen της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν επιλεγεί 15 Περιφέρειες που θα λάβουν υποστήριξη στο πλαίσιο της τελευταίας πρωτοβουλίας Project Development Assistance (PDA).

Οι Περιφέρειες προέρχονται από συνολικά 10 διαφορετικές χώρες (χώρες συνοχής της Ε.Ε., ευρωπαϊκά νησιά και εξόχως απόκεντρες Περιφέρειες) και έχουν επιλεγεί μετά από διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης σε δύο στάδια.

Τα έργα που προτείνονται από τις Περιφέρειες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών υδρογόνου, από λεωφορεία υδρογόνου στις πόλεις μέχρι πορθμεία που συνδέουν τις νησιωτικές κοινότητες καθώς και βιομηχανικές εφαρμογές όπως η κατασκευή γυαλιού.

Οι επιλεγμένες περιοχές θα λαμβάνουν πλέον στοχευμένη υποστήριξη από ειδικούς συμβούλους υδρογόνου, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2023. Αυτό θα επιτρέψει σε αυτές τις περιοχές να αναπτύξουν περαιτέρω τα σχέδια έργων τους, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν περιοριστεί μέχρι σήμερα.

Η πρωτοβουλία θα έχει επίσης ευρύτερο αντίκτυπο σε άλλες περιοχές πέρα από τις 15 επιλεγμένες, μέσω των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων “Δίκτυο Παρατηρητών” που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Οι υπόλοιπες 9 χώρες, Περιφέρειες των οποίων επελέγησαν να μετάσχουν στην εν λόγω πρωτοβουλία, είναι οι Γαλλία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Σχετικές λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στον Σύνδεσμο