Διαβούλευση ΡΑΕ για τους Κανόνες Κατανομής Δυναμικότητας μεταξύ Ελλάδας και των χωρών εκτός της ΕΕ

Διαβούλευση ΡΑΕ για τους Κανόνες Κατανομής Δυναμικότητας μεταξύ Ελλάδας και των χωρών εκτός της ΕΕ
Πέμπτη, 03/11/2022 - 09:12

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των κειμένων των Κανόνων Κατανομής Δυναμικότητας στα Σύνορα Ζωνών Προσφοράς μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών εκτός της ΕΕ (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία) για το έτος 2023.

Ο AΔΜΗΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατά τις διατάξεις των υποενοτήτων 7.8 και 7.11 του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΔΕΣΜΗΕ), τις διατάξεις του ν. 4425/2016, όπως ισχύει και τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2019/943, υπέβαλε στη ΡΑΕ προς έγκριση με το υπ’ αριθ. πρωτ. ΡΑΕ I-339388/25.10.2022 έγγραφο εισήγηση επί των Κανόνων Κατανομής Μακροχρόνιας Δυναμικότητας και των Κανόνων Κατανομής Δυναμικότητας για την επόμενη ημέρα στα Σύνορα Ζωνών Προσφοράς μεταξύ της Ελλάδας και χωρών εκτός της ΕΕ για το έτος 2023.

Οι Διαχειριστές-μέτοχοι του Coordinated Auction Office in South East Europe (SEE CAO) και το εν λόγω γραφείο Δημοπρασιών προετοίμασαν για το έτος 2023 την επικαιροποίηση των κανόνων για την κατανομή της μακροχρόνιας δυναμικότητας με στόχο την περαιτέρω εναρμόνιση αυτών με τους Ευρωπαϊκούς Εναρμονισμένους Κανονισμούς Δημοπρασιών (Harmonized Allocation Rules – HAR) στην SEE Region (bidding zone borders of Croatia – Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina – Montenegro, Montenegro – Albania, Albania – Greece, Greece – North Macedonia, Greece – Turkey, Albania – Kosovo, Kosovo – Montenegro, Kosovo – North Macedonia). Το εν λόγω κείμενο συνοδεύεται από το τροποποιημένο παράρτημα για τις περιφερειακές απαιτήσεις (Specific Annex for Bidding Zone Borders), αναφορικά με την κατανομή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων (ετήσιων και μηνιαίων) που θα δημοπρατηθούν από το SEE CAO το 2023.

Περαιτέρω, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι προθεσμίες και οι διαδικασίες της κατανομής σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με τις αντίστοιχες ημερήσιες, κρίθηκε σκόπιμη η τροποποίηση και των Κανόνων Κατανομής Δυναμικότητας για την επόμενη ημέρα για τις άμεσες (explicit) ημερήσιες δημοπρασίες που διενεργεί το SEE CAO για τα σύνορα αυτά.

H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τα ανωτέρω κείμενα των Κανόνων Κατανομής Δυναμικότητας στα Σύνορα Ζωνών Προσφοράς μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών εκτός της ΕΕ (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία) για το έτος 2023:

  1. Πρόταση για την επικαιροποίηση των κανόνων για την κατανομή της μακροχρόνιας δυναμικότητας
  2. Τροποποιημένο παράρτημα για τις περιφερειακές απαιτήσεις, αναφορικά με την κατανομή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων
  3. Πρόταση για την επικαιροποίηση των Κανόνων Κατανομής Δυναμικότητας για την επόμενη ημέρα για τις άμεσες (explicit) ημερήσιες δημοπρασίες

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή εγγράφως. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.