Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Grid Telecom και διαχειριστή του Βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ESO EAD

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Grid Telecom και διαχειριστή του Βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ESO EAD
Δευτέρα, 06/11/2023 - 15:35

Για την από κοινού εμπορική αξιοποίηση των οπτικών ινών στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με αντικείμενο την από κοινού εμπορική αξιοποίηση των οπτικών ινών που διατρέχουν τις εναέριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις υπερυψηλής τάσης Ελλάδας - Βουλγαρίας, υπέγραψε η θυγατρική εταιρεία και φορέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας, ESO EAD.

Η συμφωνία που συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ESO EAD κ. Angelin Tsachev και ο Διευθυντής της Grid Telecom κ. Γιώργος Ψυρρής, επεκτείνει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο Διαχειριστών και στο πεδίο τηλεπικοινωνιών, μέσα από τη δημιουργία ενός εναλλακτικού διαδρόμου υπερυψηλών ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλής υστέρησης (latency) για τη μεταφορά δεδομένων.

Οι επίγειες οπτικές ίνες (Optical Ground Wire – OPGW) που είναι εγκατεστημένες παράλληλα με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV Θεσσαλονίκης - Blagoevgrad και Νέας Σάντας – Maritsa East αριθμούν συνολικά 60 ζεύγη, με τον μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων να ανέρχεται δυνητικά σε έως και 38 Tbps.

Όπως προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας, η Grid Telecom και ο ESO EAD, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, θα συνεργαστούν με την υποστήριξη εξειδικευμένων ομάδων σε τεχνικά, νομικά και εμπορικά θέματα, με στόχο τη διερεύνηση και την ταχύτερη δυνατή ωρίμανση του τηλεπικοινωνιακού έργου.

Η συνεργασία της Grid Telecom με τον Διαχειριστή Συστήματος της Βουλγαρίας θα προσθέσει έναν νέο και υπερσύγχρονο ψηφιακό άξονα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, δίνοντας σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Ομίλου ΑΔΜΗΕ και ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση της θυγατρικής του στη διεθνή αγορά.

Η σημαντική αυτή συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική της Grid Telecom για την επέκταση του δικτύου της και την αύξηση των σημείων σύνδεσής της προς την κεντρική Ευρώπη και άλλους διεθνείς προορισμούς.

Η Grid Telecom που αναδεικνύεται σε κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό πάροχο χονδρικής στην ελληνική αγορά, στηρίζει την ταχεία ανάπτυξή της στο εκτεταμένο οπτικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ενοποιώντας το με δικά της διεθνή σημεία παρουσίας και ζεύξεις οπτικών ινών που αναπτύσσει συνεχώς. Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί έτσι ένα νέο σημαντικό ουδέτερο κόμβο συνδεσιμότητας ανοικτής πρόσβασης, στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου, επιτυγχάνοντας μέγιστη ασφάλεια, ισχυρή εφεδρεία, διαφορισμό δικτύου και τις συντομότερες δυνατές διαδρομές για χαμηλή υστέρηση στη μεταγωγή δεδομένων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε:

«Ο όμιλος ΑΔΜΗΕ δημιουργεί συνέργειες και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμβάλλοντας στην ενεργειακή αλλά και την ψηφιακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής. Η συμφωνία της θυγατρικής μας, Grid Telecom με τον γειτονικό Διαχειριστή της Βουλγαρίας ESO EAD, θέτει τις βάσεις για μία νέα τηλεπικοινωνιακή “γέφυρα” υπερυψηλών ταχυτήτων στα Βαλκάνια, με σημείο αναφοράς τη χώρα μας. Ο νέος διάδρομος οπτικών ινών Ελλάδας - Βουλγαρίας, αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωγραφική θέση των δύο χωρών, θα διευρύνει τις δυνατότητες διακίνησης δεδομένων στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας παράλληλα τις εθνικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές».