Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την Ανακύκλωση συσκευών. Από 30% έως 50% η επιδότηση

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την Ανακύκλωση συσκευών. Από 30% έως 50% η επιδότηση
Δευτέρα, 20/06/2022 - 10:40

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα υποβάλλονται από αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου

Αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος “Ανακυκλώνω -Αλλάζω”, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει ανάλογα με τον ΑΦΜ και δεν θα απαιτείται κανένα δικαιολογητικό παρά μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ρεύματος και το κινητό του δικαιούχου.

Ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά με την αντικατάσταση της παλιάς τους συσκευής θα μπορούν να έχουν ετήσιο όφελος στο λογαριασμό ρεύματος έως και 300 ευρώ.

Ο Γιάννης Τσακίρης τόνισε ότι το πρόγραμμα ύψους 148 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, η οποία θα ανοίξει αύριο. Όσοι επιλεγούν για το πρόγραμμα θα αποκτήσουν ένα ψηφιακό κουπόνι, το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλλουν στο κατάστημα για την αγορά φθηνότερης συσκευής. Η ίδια τόνισε ότι το ύψος επιδότησης κυμαίνεται από 135 έως και 710 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο θα γίνει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των αιτούντων. Προτεραιότητα, με βάση συγκεκριμένη βαθμολογία, έχουν οι ευάλωτες οικογένειες, οι πολύτεκνες, όσες οικογένειες έχουν ΑΜΕΑ και οι μονογονεϊκές.

Για την απόκτηση νέας συσκευής θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένη στην κατοικία η συσκευή που θα ανακυκλωθεί, ενώ δικαίωμα αίτησης έχουν και οι δύο σύζυγοι μίας οικογένειας αρκεί η κάθε μία να αφορά την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία, αντίστοιχα.

Η αίτηση μπορεί να αφορά μέχρι τρεις νέες συσκευές

Όπως τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 209.000 MWh ετησίως, όσο δηλαδή καταναλώνει μία πόλη 100.000 κατοικιών. Το συνολικό οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε 40 εκ. ευρώ και η μείωση εκπομπών αέριων ρύπων είναι της τάξης των 125.000 τόνων.

Η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών θα είναι από 30% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού.

Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου, αύριο για τα ΑΦΜ 1 και 2 και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι αριθμοί.