Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: Ο Σχινιάς αξίζει καλύτερη διαχείριση

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: Ο Σχινιάς αξίζει καλύτερη διαχείριση
Δευτέρα, 19/07/2021 - 10:52

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά, 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν χθες τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο εκτέλεσης δασοτεχνικών εργασιών αντιπυρικής προστασίας εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, από τις εργασίες των συνεργείων έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δάσος, καθώς έχουν εκριζωθεί δενδρύλλια κουκουναριάς σε οικότοπο του οποίου το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αναγέννηση. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Φορέα Διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, Υμηττού και Ν.Α. Αττικής, η υλοποίηση των εργασιών στο δάσος κουκουναριάς και πιο συγκεκριμένα η χρήση του ελκυστήρα εξαφάνισε όλα τα αρτίφυτρα κουκουναριάς. Η δε αποκλάδωση χλωρών κλαδιών κουκουναριάς με εκτιμώμενη ηλικία 45-55 ετών εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητας των δένδρων αυτών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάλεσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να παρέμβει ώστε το δάσος να προστατευθεί αποτελεσματικά από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά με τρόπο που δεν υποβαθμίζει τις προστατευτέες οικολογικές αξίες του.