Γιάννης Τριήρης: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και για το … Brain Gain

Γιάννης Τριήρης: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και για το … Brain Gain
Πέμπτη, 22/12/2022 - 06:44

Χθες στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε η φετινή έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι ο … κατάλληλος τόπος για τους νέους και ιδιαίτερα τους πτυχιούχους.

Η έκθεση δεν εμβαθύνει στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε αναλύει τα «γιατί» της αδυναμίας εύρεσης εργασίας από τους πτυχιούχους, εντούτοις καταγράφει την τραγική κατάσταση στην Ελλάδα που διατηρεί την θλιβερή πρωτιά σε θέματα ανέργων νέων πτυχιούχων.

Και βέβαια αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί δήθεν αναστροφής του Brain Drain των προηγούμενων ετών και την μετατροπή του σε Brain Gain.

Δυστυχώς οι νέοι πτυχιούχοι, τα εγχώρια «μυαλά» που θα έπρεπε να παραμένουν στη χώρα μας ή όσα βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέφουν στην πατρίδα, για να της προσδώσουν προστιθέμενη αξία, δεν μπορούν να το πράξουν, πολύ απλά γιατί η κυβέρνηση των αρίστων δεν δημιούργησε όπως ψευδώς υποστηρίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το πολυδιαφημισμένο αλλά ανύπαρκτο Brain Gain.

Σύμφωνα με την έκθεση, δυστυχώς για τους Έλληνες νέους επιστήμονες, η χώρα μας εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ετών 25 έως 39) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και για να είμαστε ακριβείς η χώρα μας εμφανίζει ποσοστό ανεργίας σ αυτές τις ηλικίες 17% και το υψηλότερο στην ΕΕ και ταυτόχρονα έχει και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό́ ανεργίας του ενεργού́ πληθυσμού́ (14,7%).

Και ενδεικτικό για τα ψέματα της κυβέρνησης περί Brain Gain και δημιουργίας θέσεων εργασίας πτυχιούχων, είναι ότι ενώ το 2013 επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το ποσοστό́ απασχόλησης αποφοίτων ΑΕΙ ηλικίας 25-34 στην Ελλάδα μόλις 62,1%, έως το έτος 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 72,8%, παρουσιάζοντας έτσι έστω και μια μικρή αύξηση. Για να έρθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το 2020 το ποσοστό απασχόλησης των νέων πτυχιούχων να υποχωρήσει στο 70,3%.

Δυστυχώς για τους νέους επιστήμονες αυτή είναι η σκληρή αλήθεια σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι πέτυχε για την δημιουργία θέσεων εργασίας και για τους επιστήμονες αλλά και για όλους τους πολίτες. Όχι μόνο δεν υπάρχει Brain Gain, αλλά δυστυχώς λόγω ανεργίας συνεχίζεται και το Brain Drain .