Τιμολόγια ρεύματος: Φόβοι για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

Τιμολόγια ρεύματος: Φόβοι για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο
Παρασκευή, 12/08/2022 - 07:06

Εκφράζονται φόβοι πως στις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια από τους παρόχους, η τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να ξεπεράσει και τα 60 λεπτά.

Ανοδικά κινήθηκαν για ακόμα ένα μήνα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που δείχνει πως το επόμενο διάστημα θα απαιτηθούν νέες επιδοτήσεις για να περιοριστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή της μεγαβατώρας αυξήθηκε κατά 12,57% με τις τιμές βέβαια να μην πέφτουν κάτω από τα 300 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι πως στις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια από τους παρόχους, η τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να ξεπεράσει και τα 60 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθούν ακόμα περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο ΟΠΕΝ γνωστοποίησε πως η έκτακτη πληρωμή του Power Pass θα γίνει στο τέλος του μήνα με αρχές Σεπτεμβρίου και το κονδύλι υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Πάντως, υπήρξε διάψευση των προσδοκιών του κόσμου σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα, εξαιτίας των πενιχρών ποσών ρεύματος που δόθηκαν, με αρκετές καταναλωτικές ενώσεις να δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα για το συγκεκριμένο θέμα. Περισσότεροι από 400.000 καταναλωτές δεν πήραν το Power Pass.

Οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν πονοκέφαλο στα νοικοκυριά κάτι που αποτυπώνεται σε έρευνες επιστημονικών φορέων τους τελευταίους μήνες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών πολιτών για τη ΔΕΗ προς το Συνήγορο του Πολίτη (49%) σύμφωνα με τελευταία έκθεσή του «αποδίδεται σε αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών, στην οποία εντάσσονται και οι ρευματοκλοπές, διακοπή σύνδεσης λόγω οφειλής, αμφισβήτηση χρεώσεων ΥΚΩ και ρυθμιζόμενων χρεώσεων, διαμαρτυρία για μετακύλιση οφειλής ρεύματος από ενοικιαστή σε ιδιοκτήτη, υπέρογκοι λογαριασμοί και αδυναμία πληρωμής αυτών, αιτήματα ευνοϊκότερων διακανονισμών, εσφαλμένη τιμολόγηση (σταθερό και κυμαινόμενο τιμολόγιο)».