Σχεδόν στα 500 εκατ. ευρώ τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών το εννεάμηνο

Σχεδόν στα 500 εκατ. ευρώ τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών το εννεάμηνο
Τετάρτη, 20/07/2022 - 07:01

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκτακτη εισφορά του 90% που έχει νομοθετηθεί θα επιβληθεί άπαξ για το σύνολο της περιόδου και θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Τους τελικούς υπολογισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών του εξαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 και τις αρχικές εκτιμήσεις για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο έχουν στα χέρια τους οι συναρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπερκέρδη, τα οποία θα φορολογηθούν με 90% είναι για το πρώτο εξάμηνο 315 εκατ. ευρώ με ολοκληρωμένους τους υπολογισμούς και για το επόμενο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2022, οι αρχικοί υπολογισμοί της ΡΑΕ εκτιμούν το ποσό στα 180 εκατ. ευρώ.

Στο εννεάμηνο δηλαδή τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό ποσό, που είχε υπολογίσει η ΡΑΕ ως υπερέσοδα του εξαμήνου Οκτωβρίου- Μαρτίου, πριν τη αφαίρεση των εκπτώσεων ήταν 927,44 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η έκτακτη εισφορά του 90% που έχει νομοθετηθεί θα επιβληθεί άπαξ για το σύνολο της περιόδου και θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Στη ΔΕΗ η μερίδα του λέοντος

Σύμφωνα με του υπολογισμούς της ΡΑΕ για την πρώτη περίοδο δηλαδή από τον Οκτώβριο έως και το Μάρτιο τα υπερέσοδα που θα πρέπει να φορολογηθούν ανέρχονται σε 315 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 215 εκατ ευρώ αντιστοιχούν στη ΔΕΗ. Τα υπόλοιπα 100 εκατ ευρώ αφορούν τους υπόλοιπους ηλεκτροπαραγωγούς που διαθέτουν θερμικές μονάδες, όπως και μερικές μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίες έχουν ξεπεράσει την εικοσαετία λειτουργίας και πλέον δεν αμείβονται με προσδιορισμένη τιμή, αλλά με την τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Για το τρίμηνο Μαΐου- Ιουνίου που οι υπολογισμοί της ΡΑΕ δεν είναι ακόμη τελικοί, καθώς αναμένει στοιχεία για τις εκπτώσεις που έχουν παρασχεθεί από τους προμηθευτές αυτή την περίοδο, εκτιμάται ότι το ποσό που θα φορολογηθεί είναι περίπου 180 εκατ ευρώ.

Αναλυτική μελέτη για τις επιλέξιμες εκπτώσεις

Παράλληλα η ΡΑΕ έχει στείλει στα δυο υπουργεία αναλυτική μελέτη και σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον προσδιορισμό των «επιλέξιμων εκπτώσεων». Δηλαδή των εκπτώσεων που έχουν παρασχεθεί από τους προμηθευτές στους τελικούς καταναλωτές και οι οποίες κρίνεται αποδεκτό να αφαιρεθούν από τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που θα φορολογηθούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει κάνει δεκτές τις εκπτώσεις που προσδιορίζονται με τη μορφή του ευρω/MWhκαι όχι παροχές όπως έκπτωση 5 ευρώ για αποπληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας ή με πάγια εντολή σε τραπεζικό λογαριασμό.
Για να γίνει ο τελικώς προσδιορισμός των προς φορολόγηση ποσών θα πρέπει οι κ.κ. Σκρέκας και Σταικούρας να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίζει λεπτομερώς τις εκπτώσεις που αφαιρούνται. Εν συνεχεία η ΡΑΕ σε συνεργασία και με τους ορκωτούς λογιστές των εταιρειών θα καταλήξουν στο τελικό προς φορολόγηση ποσό.

Στο ΤΕΜ το ποσό της έκτακτης φορολόγησης

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της έκτακτης εισφοράς θα καταβληθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από το οποίο πληρώνονται οι επιδοτήσεις προς τους τελικούς καταναλωτές ρεύματος.

Σημειώνεται τέλος ότι από τις 7 Ιουλίου ισχύει ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς που προσδιορίζει πλαφόν αποζημίωσης ανά τεχνολογία παραγωγής. Ο μηχανισμός αυτός σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο έχει οδηγήσει σε συγκράτηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος σε μια περίοδο που οι τιμές στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη.