Γιάννης Τριήρης: Φτωχοί και εξαπατημένοι

Γιάννης Τριήρης: Φτωχοί και εξαπατημένοι
Τρίτη, 06/02/2024 - 07:00

Ήρθε, χθες, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας να μας επιβεβαιώσει ότι αυτό που σχεδόν όλοι ξέρουμε και βιώνουμε, πως δηλαδή είμαστε φτωχοί, αλλά και εξαπατημένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας λιγότεροι από 2 στους 10 εργαζόμενους παίρνουν μισθό πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα, ποσό που ακόμη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τα λόγια έχει βάλει ως στόχο για το 2027!

Για όσους δεν το θυμούνται ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο των βιομηχάνων του ΣΕΒ τον Οκτώβριο του 2023 και ενώ είχε πρόσφατα επανεκλεγεί, εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος για μισθό 1.500 στο τέλος της τετραετίας.

Καλές οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, αλλά μέχρι τότε οι υπόλοιποι 8 στους δέκα εργαζόμενους θα έχουν βίο αβίωτο.

Και δεν μιλάμε για ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, αλλά για σχεδόν 1.900.000 εργαζόμενους -επί συνόλου περίπου 2.300. 000 εργαζομένων σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»- , που ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμέσως παραδέχεται ότι παίρνουν μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που θα τους επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Και σ’ αυτούς που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα πρέπει να προσθέσουμε και τους περισσότερους από 1.000.000 ανέργου που σύμφωνα με την ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) αναζητούν εργασία.

Αυτοί όχι μόνο δεν μπορούν να … περιμένουν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για μισθό 1.500 ευρώ το μήνα μετά από μια τετραετία δηλαδή το 2027, αλλά δεν ξέρουν ούτε πως θα τη βγάλουν αύριο.

Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν συμβάλουν μόνο οι μισθοί πείνας -τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει μισθό κάτω από 800 ευρώ- αλλά και η ακρίβεια που σαρώνει την αγορά σε τρόφιμα, είδη νοικοκυριού, καύσιμα, θέρμανση, δαπάνες υγείας και την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να τιθασεύσει.

Μια κατάσταση εκτός ελέγχου που κάνει φτωχότερους τους ήδη φτωχούς Έλληνες, με την κυβέρνηση και τους ισχυρούς και πλούσιους υποστηρικτές της να είναι οι μόνοι που θέλουν να παραποιούν την πραγματικότητα και να συνεχίζουν να εξαπατούν με επικοινωνιακές «επιθέσεις» περί ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, όλους όσους φυτοζωούν.

Το … δις εξαμαρτείν θα μπορούσαν να πουν κάποιοι. Αλλά δεν ισχύει ακριβώς. Απλά οι άνθρωποι αυτοί προφανώς και εξαπατήθηκαν και το 2019 και ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη και την «ξανάπαθαν» το 2023, πιστεύοντας στα λόγια του πρωθυπουργού τον οποίο και ξαναψήφισαν.

Ίσως πιο ορθό θα ήταν να πει κανείς έπαθαν και δεν έμαθαν. Αλλά κάποτε φτάνει ο κόμπος στο χτένι και τότε όλα μπορούν να έρθουν … τούμπα ξαφνικά.