Γιάννης Τριήρης: Κάντο όπως ο Ερντογάν

Γιάννης Τριήρης: Κάντο όπως ο Ερντογάν
Τετάρτη, 12/07/2023 - 07:03

Μάλλον θα πρέπει να γίνει σύνθημα το «κάντο όπως ο Ερντογάν». Γίνε δηλαδή εκβιαστής, κοίτα μόνο τα στενά δικά σου συμφέροντα, παίξε ακόμη και με τον πόλεμο και τις ανθρώπινες ζωές, γίνε στυγνός εκβιαστής.

Το φαινόμενο Ερντογάν, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή και να έχει τουλάχιστον απομονωθεί και εκδιωχθεί από τη Δύση, έχει καταφέρει να χορεύει στο ταψί ολόκληρη την Ευρώπη και να αναγκάζει τον γηραλέο πλανητάρχη πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν να τον ευχαριστεί δημοσίως με θερμά λόγια του τύπου: «Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας».

Όλα αυτά γιατί ο Ερντογάν, στην κυριολεξία παίζει το δικό του παιχνίδι και είναι ανυποχώρητος στους παραλογισμούς του πουλώντας τη συναίνεση του με πανάκριβα ανταλλάγματα σε βάρος μεταξύ άλλων και της δικής μας πατρίδας.

Για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο σουλτάνος στην κυριολεξία γονάτισε και την Αμερική και την Ευρώπη.

Επί της ουσίας απέσπασε το «ναι» του Μπάιντεν για την προμήθεια μαχητικών F-16 ως αντάλλαγμα για το δικό του «ναι» του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αντιρρήσεις της Δύσης για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400.

Η Δύση και πρωτίστως οι ΗΠΑ έκαναν ότι το ξέχασαν και γονάτισαν στο σουλτάνο για να άρει το βέτο για τη Σουηδία.

Τώρα αν τα F-16 τα χρησιμοποιήσει –πολύ πιθανόν- εναντίον της Ελλάδας, μάλλον λίγο νοιάζει τους «συμμάχους» μας.

Εμείς άλλωστε είμαστε τα καλά και υπάκουα παιδιά. Ακολουθούμε κατά γράμμα – ενίοτε υπερβάλλοντας κιόλας – τις ΝΑΤΟικές εντολές, ξοδεύουμε από τα υψηλότερα ποσά ως ποσοστό επί του ΑΕΠ για εξοπλισμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εμφανιζόμαστε και ικανοποιημένοι που ο Ερντογάν μας την «στήνει».

Μέχρι που πανηγυρίσαμε για την στάση του σε ότι αφορά τη Σουηδία, που είχε ως αποτέλεσμα και η ΕΕ να τον επιβραβεύσει αναβιώνοντας τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας προχωρώντας στην τελωνειακή ένωση και στη διαδικασίας έκδοσης βίζας.

Μήπως και εμείς θα πρέπει να αρχίσουμε τις απαιτήσεις, που μάλιστα είναι και πλήρως δικαιολογημένες, να συμφωνήσουμε για τις παραπάνω παραχωρήσεις της ΕΕ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει όλες τις προκλήσεις και να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τα νεοθωμανικά της σχέδια;

Στην σημερινή του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, καλό θα ήταν να τηρήσει σκληρή στάση και να του ξεκαθαρίσει ότι στους κόλπους της ΕΕ εμείς έχουμε το πάνω χέρι και αν δεν συμμορφωθεί άμεσα μπορούμε να το παίξουμε και εμείς σκληροί και να βάλουμε μεγάλα προσκόμματα στις επιδιώξεις του.

Εν ολίγοις να το κάνουμε και εμείς όπως ο Ερντογάν.