Ζελένσκι: 800 εκ ευρώ οι ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας

Ζελένσκι: 800 εκ ευρώ οι ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας
Τετάρτη, 14/12/2022 - 08:35

Την απόφαση να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών υποστήριξης της Ουκρανίας προκειμένου να μην καταρρεύσει το ενεργειακό δίκτυο φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Γι’ αυτόν τον λόγο η Γαλλία ετοιμάζει να αποστείλει ένα δεύτερο πακέτο εξοπλισμού, με την οποία θα συνδράμει στην επισκευή της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

«Η Γαλλίδα Υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Agnes Pannier-Runacher και εγώ συζητήσαμε για την υποστήριξη στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμίγκαλ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση που είχε μαζί της κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Ο Shmygal ευχαρίστησε επίσης τη Γαλλία για τους σχεδόν 73 τόνους ενεργειακού εξοπλισμού που έχουν ήδη παραδοθεί σε ουκρανικές εταιρείες που εργάζονται για την αποκατάσταση και τη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος.

«Εργαζόμαστε με εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επιβιώσει με επιτυχία τον χειμώνα και θα προχωρήσει στη βιώσιμη ανάκαμψη και την εισαγωγή νέων σύγχρονων τεχνολογιών στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι, καθώς η γαλλική κυβέρνηση φιλοξενεί διεθνής διάσκεψη με σκοπό τη συγκέντρωση υλικού και χρημάτων για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης υποδομής της Ουκρανίας. Με αυτόν τον τρόπο το Παρίσι θέλει να υπογραμμίσει ότι η έμπρακτη γαλλική υποστήριξη στον αγώνα των Ουκρανών να αντισταθούν στους Ρώσους θα έχει συνέχεια.

Κατά τη Διάσκεψη ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι εκτίμησε ότι η χώρα του, με την ενεργειακή της υποδομή να έχει καταστραφεί από τα ρωσικά χτυπήματα, χρειάζεται" τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ" σε επείγουσα βοήθεια για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αρκετές κατηγορίες εξοπλισμού, μετασχηματιστές, εξοπλισμό για την αποκατάσταση δικτύων υψηλής τάσης, αεριοστρόβιλους(…). Το ενεργειακό μας σύστημα χρειάζεται, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης, έκτακτη υποστήριξη από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, δηλαδή την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες της ΕΕ στην Ουκρανία», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι όλο αυτό « θα κόστισε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ».

Στην τελευταία συνομιλία του Γάλλου Προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, που έγινε μετά από συνέντευξη του πρώτου στις 3 Δεκεμβρίου «υπενθύμισε στον Πρόεδρο Ζελένσκι ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Γαλλίας για όσο διάστημα απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εθνικής της ακεραιότητας», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.