Η απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο από G7 και EE

Η απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο από G7 και EE
Τετάρτη, 14/12/2022 - 07:18

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Ρωσία αναμένει να έχει ετοιμάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να πωλούν πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό για το Πλαφόν Τιμών.

Οι ρωσικές αρχές έχουν συντάξει σχέδιο διατάγματος που απαγορεύει την πώληση ρωσικού αργού πετρελαίου σε αγοραστές που συμμετέχουν στον Συνασπισμό για το Πλαφόν Τιμών ή εάν η αγορά περιορίζεται από το πλαφόν τιμών της G7/ΕΕ, ως μέτρο αντιμετώπισης του ανώτατου ορίου τιμών των 60 δολαρίων το βαρέλι που έχει θέσει η Δύση, ανέφερε την Τρίτη η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη πηγή με γνώση του σχεδίου και κυβερνητικές πηγές.

Η ΕΕ απαγόρευσε από τις 5 Δεκεμβρίου στις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών να μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, εάν το πετρέλαιο αγοράζεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, και επέβαλε εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, οι λεπτομέρειες του οποίου θα διαμορφωθούν από τη ρωσική κυβέρνηση, απαγορεύει στις ρωσικές επιχειρήσεις να πωλούν αργό πετρέλαιο εάν το συμβόλαιο αναφέρει ως πελάτη ένα μέλος του Συνασπισμού για το Πλαφόν των Τιμών ή εάν το συμβόλαιο ορίζει το πλαφόν των τιμών ως όρο για την πώληση, σύμφωνα με πηγές του Vedomosti.

Το διάταγμα αναμένεται να απαγορεύσει τέτοιες πωλήσεις από τη Ρωσία μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, με δυνατότητα παράτασης, λένε οι πηγές.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το διάταγμα θα δημοσιευθεί «τις επόμενες ημέρες».

Η Μόσχα λέει ότι το ανώτατο όριο τιμών περιορίζει τεχνητά τις τιμές σε έναν μηχανισμό μη αγοράς που δεν θα δεχθεί.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Ρωσία αναμένει να έχει ετοιμάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να πωλούν πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό για το Πλαφόν Τιμών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζει απάντηση στο εμπάργκο της ΕΕ και στο πλαφόν τιμών.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το πλαφόν τιμών δεν θα πλήξει σοβαρά την παραγωγή πετρελαίου και την οικονομία της. Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας δεν θα πέσει απότομα τώρα που τέθηκε σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ και των G7 για το ρωσικό αργό, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν.

«Οι περισσότερες αγορές είναι διαθέσιμες για το πετρέλαιό μας με βάση τις κατάλληλες αρχές της αγοράς, ενώ οι όποιες διακυμάνσεις στην παραγωγή πετρελαίου μπορεί να προκύψουν, δεν είναι κρίσιμες και δεν θα ξεπεράσουν αυτές που καταγράφηκαν την άνοιξη», δήλωσε ο Σορόκιν χτες σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου υποχώρησε την άνοιξη αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αργότερα σταθεροποιήθηκε μέχρι τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά, η Ρωσία εκτιμάται ότι ήταν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) κάτω από την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ από τότε.