Στην Αυστραλία το πρώτο κτίριο με 100% ηλιακούς συλλέκτες

Στην Αυστραλία το πρώτο κτίριο με 100% ηλιακούς συλλέκτες
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 09/06/2022 - 07:00

Ένας πύργος στη Δυτική Μελβούρνη που πρόκειται να κατασκευαστεί τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι το πρώτο κτίριο στο κόσμο από «ηλιακό δέρμα» πλήρως απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές. Το κτίριο θα έχει 8 ορόφους, θα στοιχίσει 40 εκ. δολάρια και έχει σχεδιαστεί από την γνωστή αρχιτεκτονική εταιρεία Kennon.

Ο πύργος που απ’ ότι όλα δείχνουν θα περάσει στην ιστορία δείχνοντας τον δρόμο προς το μέλλον θα καλύπτεται από 1.182 ηλιακούς συλλέκτες ίδιου πάχους με μια κανονική γυάλινη πρόσοψη.

Σύμφωνα με τον Guardian όλο αυτό το σύστημα – που ονομάζεται Skala – κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία Avancis και βασίζεται σε μια «φωτοβολταϊκή μονάδα λεπτής μεμβράνης» που βρίσκεται στην κορυφή ενός δικτύου που διοχετεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην κύρια παροχή ρεύματος.

Θα είναι σε θέση να παράγει 50 φορές περισσότερη ενέργεια από τη μέση φωτοβολταϊκή ηλιακή εγκατάσταση ταράτσας που χρησιμοποιείται σε κατοικίες και θα εξαλείπτει 70 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Όταν ολοκληρωθεί, το σύστημα θα παρέχει ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Με την προσθήκη επιπλέον πάνελ στην οροφή, το κτίριο αναμένεται να μην έχει σχεδόν κανένα κόστος ενέργειας και θα είναι ουδέτερο από άνθρακα μετά από μερικά χρόνια.

Να σημειωθεί πως ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 39% των εκπομπών CO 2 παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων , η παραγωγή τσιμέντου συμβάλλει στο 7% όλων των εκπομπών παγκοσμίως, ενώ η παραγωγή χάλυβα είναι υπεύθυνη για το 7% έως το 9% των εκπομπών.

Ο αρχιτέκτονας, Pete Kennon, δήλωσε στον Guardian ότι το κτίριο της Spencer Street «στην πραγματικότητα θα είναι ουδέτερο ως προς τον άνθρακα», χωρίς να βασίζεται σε αντισταθμίσεις και άλλα λογιστικά μέτρα.

«Αυτά τα πράγματα είναι πιθανά και το γεγονός ότι ένα κτίριο μπορεί να εκμεταλλευτεί το φως του ήλιου από το «δέρμα» του – ακούγεται σαν κάτι που ονειρευόσασταν ή είδατε σε ένα κινούμενο σχέδιο», συμπλήρωσε ο Kennon.

Ο Kennon, μόλις 34 ετών σήμερα, άρχισε να ερευνά προϊόντα «ηλιακού δέρματος» το 2019 όταν έμαθε για τη γερμανική εταιρεία. Αν και είχε συμμετάσχει σε έργα στην Ευρώπη, δεν είχε αναπτύξει καμία πρωτοβουλία μέχρι σήμερα προκειμένου να μεταφέρει την τεχνογνωσία στην Αυστραλία.

«Η Αυστραλία έχει έναν από τους πιο αυστηρούς, αν όχι τους πιο αυστηρούς κώδικες δόμησης στον κόσμο», είπε. "Και δεδομένης όλης της πρόσφατης ιστορίας με εύφλεκτες προσόψεις, είναι ένα - συγχωρέστε το λογοπαίγνιο - πολύ καυτό θέμα, επομένως υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει για να προτείνουμε ένα προϊόν σαν αυτό."

Το «ηλιακό δέρμα» στην Αυστραλία ήδη υποβάλλεται σε έναν τελευταίο γύρο δοκιμών προτού εγκριθεί, οπότε η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη για χρήση και σε άλλα κτίρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ