Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα της ENTSO-E. Σε κέρδη 1,5 δις προσδοκά το Κίεβο

Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα της ENTSO-E. Σε κέρδη 1,5 δις προσδοκά το Κίεβο
Πέμπτη, 09/06/2022 - 09:07

Σε κέρδη 1,5 δισεκατομμυρίου ελπίζει η Ουκρανία από τις εξαγωγές ηλεκτρικής προς τις χώρες της ΕΕ έως το τέλος του 2022, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του σύμβουλος του Ουκρανικού Υπουργείου Ενέργειας.

Όπως δήλωσε η Λάνα Ζερκάλ, σε συνέντευξή της σε δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι: «Όλες οι απαιτούμενες γραμμές της Ουκρανίας είναι έτοιμες να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία», προσθέτοντας ότι «το σύστημα της Ουκρανίας λειτουργεί σε συγχρονισμό με το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινήσαμε, είπε στο Reuters, αυτό τον Μάρτιο και τώρα η ΕΕ μας ανοίγει την τεχνική ευκαιρία να ξεκινήσουμε εμπορικές ροές και να κερδίσουμε χρήματα από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι... παρά τον πόλεμο μπορέσαμε να το κάνουμε 2,5 χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ηλεκτρικό δίκτυο της πρώην Σοβιετικής Ουκρανίας άρχισε να σχεδιάζει της αποσύνδεσης του από το δίκτυο της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το 2014. Δοκίμαζε την αυτονομία του μόλις τον Φεβρουάριο, όταν εισέβαλε η Ρωσία στη χώρα, κάτι που ώθησε το Κίεβο να υποβάλει αίτηση τον Μάρτιο για να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα ENTSO-E το συντομότερο δυνατό και την Τρίτη η Ουκρανία έλαβε το δικαίωμα να εξάγει την ενέργειά της στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί πλήρως 2,5 χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/06/2022 - 10:03