Ιαπωνικές τράπεζες μπλοκάρουν δάνεια προς τη ρωσική ενέργεια

Ιαπωνικές τράπεζες μπλοκάρουν δάνεια προς τη ρωσική ενέργεια
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 09/06/2022 - 07:00

Φρένο και στον διεθνή δανεισμό προς εταιρείες ρωσικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας βάζει η Ιαπωνία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Έτσι ένα υπό κατασκευή εργοστάσιο εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σιβηρία υπέστη τεράστια ζημιά, καθώς η ιαπωνική κρατική τράπεζα δήλωσε ότι ανέστειλε τα δάνεια για το έργο.

Το έργο Arctic LNG 2 που διαχειρίζεται η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Novatek στοχεύει να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ιαπωνία, και έχει ως στόχο το 2023 για την έναρξη των εξαγωγών.

Η γαλλική εταιρεία Total αποτελεί επενδυτή τόσο στο έργο LNG, όσο και στην ίδια την ρωσική εταιρεία Novatek και έχει υποστεί 4,1 εκ δολάρια λογιστικής επιβάρυνσης ήδη από τον Απρίλιο. Όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πάτρικ Πουγιανέ, υπογράμμισε ότι είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να κατασκευαστεί εν μέσω κυρώσεων» το έργο αυτό, αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης και της Ιαπωνίας στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία .

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και μία ιαπωνική εταιρεία, η Mitsui που συμμετέχει στην κοινοπραξία κατασκευής του εργοστασίου είχαν διατηρήσει επισήμως την υποστήριξή τους για το εξαγωγικό εργοστάσιο, λέγοντας ότι το LNG που αποστέλλεται από τη Σιβηρία θα βοηθούσε στη διαφοροποίηση των ενεργειακά περιορισμένων προμηθειών της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, την Τετάρτη, η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας δήλωσε ότι ανέστειλε τα δάνειά της στο Arctic LNG 2. Η τράπεζα συμφώνησε τον περασμένο Νοέμβριο να δανείσει έως και 1,71 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1,83 δισ. δολάρια, το έργο.

Αν και τα δάνεια αντιπροσώπευαν μόνο ένα κλάσμα του συνολικού ποσού της επένδυσης, το οποίο η Novatek έχει ανεβάσει στα 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο αυτά βοηθούν να αντιμετωπιστούν άλλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας εισαγωγής υλικών και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού κατά τη των κυρώσεων στη Ρωσία.

Η Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας είχε ανακοινώσει παύση των δανείων της στο έργο από τον Μάρτιο, περιγράφοντάς το ως μια σύντομη διακοπή για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν οι πληρωμές του δανείου. Την Τετάρτη, ωστόσο, ο ειδικός σύμβουλος της JBIC Hiroki Sekine περιέγραψε μια πιο ανοιχτή αναστολή και δεν προϊδέασε καθόλου ότι θα επανέλθει ο δανεισμός. Αρνήθηκε να πει εάν είχαν εκταμιευθεί χρήματα από τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2021 και είπε ότι η τράπεζα παρακολουθεί τις επεκτεινόμενες κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Novatek κατέχει μερίδιο 60% στο Arctic LNG 2. Τέσσερις επενδυτικές οντότητες κατέχουν το 10% η καθεμία: TotalEnergies, China National Petroleum Corp., China National Offshore Oil Corp. και μια ιαπωνική κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.